Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantasiprojekt som avlöser varandra

Annons

Kulturmagasinet är en bromskloss som i flera decennier hindrat utvecklingen i Stenstan. Nu är det avgörande för Sundsvalls framtid att Petersvik inte fogas till raden av misstag. Om Petersvik blir samma hinder för Sundsvall som Kulturmagasinet kan Sundsvall mycket väl stagnera och bli ett nytt Ånge, eller till och med ett nytt Ljungaverk, inom 15-20 år.

Kulturelitens fantasiprojekt avlöser varandra. Ett kvarter historiska stenbumlingar som hindrar handel, trafik och nybyggnationer och som ligger bakom stadens superproblem Navet tvingades fram av kultureliten för trettio år sedan för att skapa arbetstillfällen för en liten utvald klick men också för att ge sig själva makten att definiera kultur och därmed också vilka människor som är bra människor och vilka som är dåliga.

Tanken att samla kulturen i en byggnad är kontraproduktiv. Det är direkt skadligt för barn att växa upp i en stad där kultureliten har ett eget hus där man kan stänga in sig i och stänga ute alla andra. Kulturelitens inbjudande gester och välkomnande kramar vid utställningar har samma fadda eftersmak som när Petersvikseliten fäller upp bommarna och öppnar för picknick på sina kulturhistoriska gräsmattor, efter hundra år av segregation.

Nu river vi Petersvik, sen river vi Kulturmagasinet!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons