Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte råda tvivel om hur rekryteringar görs

/

Annons

Replik på "När demokratin försvann" av signaturen Ello samt efterföljande svar från kommundirektör Stefan Söderlund, ST den 14 november.

Ofta framförs av kommunens företrädare att Sundsvalls kommun ska växa. En viktig motor i detta är Sundsvalls kommun, som ortens största arbetsgivare och med ansvar för viktiga samhällsfunktioner, är en väl fungerande och modern organisation. I de allra flesta organisationer är medarbetarna det viktigaste kapitalet, ett kapital som man bör förvalta väl.

Den bild som signaturen Ello beskriver ger motsatt bild av hur Sundsvalls kommun förvaltar sitt humankapital. Tyvärr känns den bilden igen.

Att vid viktiga rekryteringar frångå den policy som gäller bäddar för ett misstroende och spekulationer samt en stor risk för ett urholkat förtroende för kommunens ledning.

Samtidigt som man blir förundrad över varför man inte tidigare följt sin egen uppsatta rekryteringspolicy välkomnas att Stefan Söderlunds nu lämnar besked om att den rekryteringsprocess som gäller i Sundsvalls kommun ska följas. Vi tolkar det som att det nu är slut på "undantagen".

Vi har sett en fara med att undantagen de senaste åren blivit fler och fler, främst vad gäller chefstjänster. Detta har till exempel skett genom att rekryteringar enbart skett internt, att det varit korta ansökningstider och med en kravprofil som "anpassats" till att passa in på den interna person som tjänsten är tänkt för. Det har även förekommit att ingen rekrytering alls sker utan chefserbjudande getts direkt till en person.

Risken med att "handplocka" en person till en tjänst är att man blir homogena i stil och tänkande, när man enligt erfarenhet i stället ska sträva efter att få personer med olika egenskaper och erfarenheter så att dessa kompletterar varandra. Hur en rekrytering hanteras samt att rätt formell kompetens för tjänsten säkras, är i hög grad avgörande för vilket mandat och vilken legitimitet den nya chefen får i förhållande till sina medarbetare.

Sundsvalls kommun står inför en stor utmaning vad gäller både tillväxten i kommunen, att vara en attraktiv arbetsgivare och framtida kompetensförsörjning, därför är rekryteringsprocessen en viktig del i syfte att möjliggöra för externa personer att söka lediga jobb inom kommunen.

Ekonomer, tekniker, militärer i all ära, men i många av kommunens verksamheter är det viktigare att en ny chef har verksamhetskunskap för att kunna leda och prioritera på ett effektivt sätt och fatta rätt beslut för verksamheten, samt att kunna stödja medarbetarna i deras beslut.

Att inte leva som man lär ger dåliga signaler ända ut i det operativa arbetet och påverkar i förlängningen förhållandet till våra medborgare och de som behöver kommunens olika tjänster.

För att Sundsvalls kommun ska kunna uppfattas som en modern och framåtsträvande kommun får det inte råda minsta tvivel om hur kommunen sköter sitt rekryteringsarbete.

HR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons