Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fega nättroll speglar inte den allmänna uppfattningen om vår stad

Annons
Att ständigt sätta sig på tvären när det dyker upp nya projekt i Sundsvall är inte att vara för utveckling, menar Ulf Broman. Bild: Arkiv

Att de orkar, har jag tänkt om alla insändare i olika ämnen. Nu sitter jag plötsligt själv där och knackar ner mina ord och sällar mig därmed till samma skara. Orsaken är att jag känner, nu får det vara nog!

Sundsvall har inte brist på visionära politiker eller tjänstemän. Sundsvall har heller inte brist på kreativa företagare och andra personer som på olika sätt vill utveckla sin verksamhet och därmed den här stan.

Vad vi däremot har är en handfull (jag tror inte att det är fler) gnällspikar som uppenbarligen inte mår bra och måste därför få ur sig sina problem. Detta löser de genom att kritisera och protestera mot snart sagt allt som någon försöker göra för sin eller stans utveckling.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Allt som oftast sker detta fegt och anonymt liknande de så kallade nättrollen. Det skulle gå att grotta ner sig i historien men det räcker att ta några exempel i nutid.

När Sundsvallsbron skulle byggas matades tidningarna med åsikter som "mycket bättre med en kringfart väster om stan", "bygg en tunnel", "hamnen förstörs" och "inga stora båtar kommer in till inre hamnen". När bron väl blev klar tystnade klagosången, vi blev till och med lite stolta över den vackra bron med utsikten över Sveriges finaste stadskärna.

För Plus-kunder: Snårig framtid för omstridda bygget i Petersvik: "Förseningar ger en frustration"

Petersvik är ett framtidsprojekt som gynnar stan och dessutom är bra för miljön då vi får fler järnvägstransporter. En lavin av protester följde.

Skyskrapan var en kul vision som, om den hade varit möjlig att genomföra, försett vår stad med ett landmärke som säkert hade kunnat samsas med övrig bebyggelse och givit oss en profil som få städer i världen. Här mosades politiker och visionärer med motiveringar som "rädda vårt fina torg", "rör inte vår staty" och "det dödar vår stadskärna".

För Plus-kunder: Året som gått: Skyskrapan på torget stoppades – efter folkstorm: "Det är sorgligt"

Samma sak med hotellbygget på Norrmalm – hur kan man förstöra en asfaltsparkering? Att några är rädda för överetablering är en helt annan sak och kommer troligtvis i stället att ge ännu fler besökare i form av stora konferenser.

Snälla Sundsvallsbor, lyft blicken och var stolta över vår stad, uppmuntra initiativ från allt från politiker till privatpersoner.

"Norrlands huvudstad” – ett stort arbete lades ner av 100-talet personer och landade i vår stolta stads nya devis. Då vaknade trollen igen: "Umeå har ju fler invånare", var ett av motargumenten. Men hallå, det går att räkna upp massor av länder, stora som små, där huvudstaden absolut inte har flest invånare. Att fortsätta jobba med detta i mina ögon fantastiska varumärke vore det enda rätta. Jag tror inte att Stockholm ber om ursäkt för sin slogan "Capital of Scandinavia". Nu backade tyvärr de folkvalda som de ofta gör i landet lagom, här får man inte sticka ut.

Läs också: Se filmen om Sundsvall som hyllas på sociala medier: "Sveriges vackraste stad"

Hotellbåten är det senaste. Stora båtar kommer inte in till hamnen var ett av motargumenten mot bron. När nu en liten båt som denna gör det och dessutom ger möjligheter att få liv i den annars döda hamnmiljön, då vaknar trollen igen. "För ful", "för skrymmande", "förstör utsikten". Vilken utsikt och för vem då? Hur hade det blivit om stora båtar kommit in?

Snälla Sundsvallsbor, lyft blicken och var stolta över vår stad, uppmuntra initiativ från allt från politiker till privatpersoner. Att vara positiv löser inte alla problem men det blir lättare att leva.

Ulf Broman

Läs också:

Problemen började redan när politikerna valde Sundsvallsbron

Vi avvecklar vår stad genom att skryta över riktiga bottennapp

Tyst med er, gnällspikar – Sundsvall kan ha goda framtidsutsikter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons