Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felplaceringen har satt sina spår

Annons

Jag skriver den här insändaren för jag vill att allmänheten ska få veta vad som ofta händer i skolan, och hur många som blir felplacerade.

För mig började det i årskurs ett. Innan jag började skolan var jag duktig på matte, svenska och engelska. Men när jag började första årskurs hade jag oturen att få en lärarinna som inte gillade mig.

Redan från första dagen när jag ville ha hjälp med nånting kom hon fram till mig och slog igen min bok och sa till mig att jag kunde titta ut genom fönstret, för om jag inte kunde någonting behövde jag inte lära mig nånting.

”Du kan inget så du behöver inte lära dig nånting,” så var det dagligen och min mor undrade varför jag inte hade någon läxa. Då jag berättade vad lärarinnan sa till mig kontaktade min mor skolan. De ansåg att det var jag som var problemet och inte lärarinnan. Så jag fick då byta till en ny skola och börja i särklass. Jag bytte i tvåan efter att jag gått hela grundskolan och mellanstadiet. När jag började gymnasieförberedande, särskoleåret, fick jag veta att man kunde få bidrag från CSN. Jag skickade då in ansökan. Men det dök upp ett problem, jag var inte inskriven som särskoleelev. Jag fick då gå till en psykolog där det konstaterades att jag inte var behörig att gå i särklass. Och fick inte fortsätta till gymnasiet och få en utbildning. Mina betyg gällde inte i vanliga skolan. Och jag var även fel inlärd, vi fick lära oss meter genom att stå upp och en meter var till midjan och det spelade ingen roll hur lång man var.

Efter skolan har jag försökt studera men det min första lärare sa till mig hänger fortfarande kvar. Och jag är inte ensam om att råka ut för det här. Det är lättare att ta en del barn och sätta dem i särklass i stället för att ta reda på vad som egentligen är fel. Skolan och kommuner vet inte alltid bäst.

Det hände mig på 90-talet i Sundsvall. Jag hoppas kanske min insändare kan få upp mer ögon i samhället för det här problemet som tyvärr fortfarande pågår i vissa kommuner.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons