Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodling resurssnålt sätt att producera mat

Annons

Håkan Wirtens och Lennart Gladhs skrivelse är mycket ensidig och vilseledande om fiskodlingar. De som kritiserar produktion av matfisk, borde ta hänsyn till mer fakta. Vi behöver mer mat i framtiden. Fisk är ett mycket resurssnålt sätt att producera mat och världen behöver mer mat.

Det finns flera studier om landbaserade fiskodlingar som påpekar mot risker att landbaserad odlingar inte går runt ekonomiskt. Om konsumentpriser för svensk odlad fisk, som producerats på land, höjs kraftigt är det sannolik att konsumenter väljer utländsk fisk eller billigare kött. Båda senare alternativ leder till större miljöpåverkan bland annat i form av utsläpp i luften och så vidare.

Landbaserade odlingar har stor påverkan på landskapsbilden, kräver mycket material och energi, som kanske måste produceras på ett icke-ekologiskt sätt. Ekologisk fotavtryck kan bli större på land. Hänvisning till Finland (Åland) är vilseledande.

Finska lantbruksministern Petteri Orpo har påtalat nyligen att man borde öka produktion av odlad fisk med hänvisning till stort antal av sjöar, vattendrag och kust som finns i Finland. Finska forskare har studerat speciellt möjligheter att öka fiskodlingar i bottenhav på grund av näringsfattigt vatten. Finska WWF anser att den finländska regnbågsproduktionen är miljövänlig.

Och till slut: en fiskodling kan inte hota de geografiska formationerna vid Höga kusten som utsetts till världsarv.

Jussi Kähäri

Bright Water Fish

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons