Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För livets skull: Vegogrilla i sommar

Annons
Skribenten uppmanar oss att våga sommargrilla växtbaserat.Bilder: Jurek Holzer/SvD/TT och Andreas Hillergren/TT.

Det underbart soliga och varma vädret bjuder verkligen in till mysiga grillkvällar. Men torkan och vattenbristen skadar allvarligt jordbruket. Så var vänlig och grilla inte kroppsdelar från döda djur i sommar.

Läget blir allt mer desperat med omfattande skogsbränder och bönder som varnar för dåliga skördar. Kött slukar enormt mycket vatten och odlingsmark.

Läs mer: Inom 40 år kanske nästan alla måste bli vegetarianer – Kötthalveringsplan behövs mot klimatkaos

I framtiden kan det bli riktigt hett då köttindustrin spyr ut allt mer växthusgaser. Totalförbrukningen per svensk av kött i slaktvikt har ökat från drygt 50 kilo till 85 kilo mellan 1960 och 2017, enligt Jordbruksverket. Det är inte hållbart.

Våga sommargrilla växtbaserat för livets skull! Det vinner alla på – även djuren som inte vill dö för att du ska få grilla.

Jonas Norberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också

Elakt förtal mot svenska bönder – dina ordval visar på stor okunskap

Massdöd kan undvikas med växtbaserad mat

Trött på hälsohysterin – ge mig en grupp för köttätare som inte tränar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons