Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarnas fel att skolmaten ratas

Annons

Liten fundering kring det jag nyligen läst om skolmat i Ordet Fritt.

Köttfärssås och mexikansk mat. Det är ju jättegott. Och i Timrås skolor denna vecka ska det serveras kebabgryta, köttbullar med stuvade makaroner och varmkorv med hemlagat mos. Helt vanlig mat. Vem kan klaga på det? 

Oftast är det den kokta potatisen som inte blir så bra i storkök. Men denna vecka var det en dag med kokt potatis så då får man väl säga att de som styr tagit åt sig av kritiken och serverar mindre av det, helt enkelt.

Det är egentligen inte skolmaten det är fel på utan de föräldrar som varje dag ser till att barnen - ja de är fortfarande barn fastän de är tonåringar - har pengar med sig till skolan. De eleverna går i stället, i bästa fall, till en hamburgerrestaurang alternativt pizzeria och köper lunch.

I värsta fall går de till en butik och köper godis, kakor och läsk. Är det en bra och näringsriktig lunch? Studieresultaten lär ju inte vänta på sig?

Det som händer i vårt samhälle i dag är att när en förälder låter sig luras att maten är oätbar och ger dem pengar att arrangera sin egen lunch är att andra föräldrar som inte är starka nog i sin föräldraroll luras att följa strömmen också ger sitt barn pengar. Sedan är hjulet i rullning.

Eftersom många barn ofta är här hos oss brukar jag prata så smått om detta bara för att höra deras syn på saken och jag häpnar rätt ofta över deras svar.

Föräldrar till tretton-fjortonåringar som sätter sig i bilen och kör till barnet som är i centrum för att ge dem pizzapengar då de ratat middagsmaten hemma och inte vill åka hem. 

Detta kännetecknar vardagen för våra barn. Inte undra på att mina barn tjatar hål i huvudet på mig emellanåt när jag varje gång nekar till pizzapengar när vi har middag hemma. "En så orättvis mamma som jag borde inte få finnas", säger de.

Men vi föräldrar vet att de förstår oss sedan som vuxna och följer vår övertygelse .Så det är inte fel på skolmaten utan på föräldrarna som låter sig luras.   

2011 års skolmat är bra

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons