Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarna har fel – ekologisk odling leder inte till svält

/

Annons

Här kommer några kommentarer med anledning av föreläsningen ”Den ekologiska drömmen” för Senioruniversitetet Sundsvalls (SUS) medlemmar den 29 september.

Föredragshållaren Thomas Kätterer är professor på Sveriges Lantbruksuniversitet och har tillsammans med ytterligare tre forskare skrivit den nämnda boken.

De menar att ekologisk odling leder till minskade skördar och svält. Detta är inte sant.

Det är inte brist på mat som leder till svält. På global nivå handlar problemen snarare om fattigdom, handelspolitik, infrastruktur, jämställdhet och demokrati. 400 experter och forskare har på uppdrag av FN och Världsbanken studerat frågan. Deras slutsats är tydlig. Lösningen är att hitta nya produktionsformer som tar sin utgångspunkt i ekologiska metoder.

Alla typer av gårdar över fyra hektar kan söka ekonomiskt stöd – beroende på verksamhet och under vissa villkor. I år prioriteras yngre lantbrukare. Miljöersättning och nötkreatursgårdar är andra grupper. Det är således inte bara stora gårdar som kan få ekonomiskt stöd. Kätterer hävdade motsatsen.

Gårdar som odlar ekologiskt på två hektar kan således inte få stöd. Av hela världens matförsörjning kommer 70 procent från små gårdar och koloniträdgårdar. På dessa gårdar är oftast avkastningen högre och gröngödsling helt tillräckligt. Eko-odling på stora gårdar kan vara beroende av konstgödsel. Denna gödsel kräver mer energi vid framställning än den konventionella konstgödseln.

Vid ekologisk odling förbättras mullhalten och giftiga kemikalier tillförs inte till jorden. Det ger en rikare flora och fauna, vilket förbättrar den biologiska mångfalden som är så viktig för att få en naturlig balans mellan olika arter. Inte att förglömma hur viktiga pollinerarna är för oss.

Det är inte brist på mark för att odla mer ekologiskt som är den största utmaningen. I dag används hela 70 procent av jordbruksmarken för att föda upp djur och 30 procent av maten som produceras slängs. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött.

Att äta svenskproducerad mat är en bra uppmaning. Våra odlingsmarker, ängar och hagar växer då inte igen. Att äta svenskproducerad ekologisk mat är en ännu bättre uppmaning. Då slipper lantbrukarna, djuren, odlingsmarkerna och konsumenten de gifter som den konventionella produktionen använder.

Styrelsen Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons