Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt bygga ut fibernätet

/

Annons

Socialdemokraterna går fram med ett landsbygdsprogram i årets val. Klokt ställningstagande då kommunen är större än staden och landsbygden måste mer prioriteras. Ibland kan man få uppfattningen att Sundsvall är Stenstan, bostadsområdena kring stan och Birsta.

De fem viktigaste s-löftena som läggs fram är:

1) Servicepunkter med grundläggande samhällsservice i de stora tätorterna är ett steg i rätt riktning. En del i detta kunde vara att utöka Rekos återvinningscentraler, exempelvis en i Stöde och en i Indal. Ska man till exempel slänga glödlampor måste man in till återvinningscentralerna kring stan eller vänta på vår- och hösthämtningen av farligt avfall. Resultatet blir att många i dag slänger glödlampor i vanliga hushållssopor eller i glasiglon. Ett alternativ vore att återvinningsstationerna kompletterades med en glödlampsbehållare.

2) Investera i gatubelysning på sträckor där skolbarn väntar på skolskjuts verkar så givet att man undrar varför det inte redan nu är så.

3) Bygg ut kollektivtrafiken med prioritet på Stöde och Matfors är ett angeläget initiativ. Då måste en av de nya turerna vara en buss från Stöde som är i Sundsvall cirka 6.30. Idag kan man inte att åka kollektivt om man börjar arbeta i stan vid 7.00-tiden. Dagens kollektivtrafik bygger på skolungdomars behov och de som börjar sitt arbete vid 8.00-tiden.

4) Underlätta för gröna näringar är ett bra nytänk som borde locka till en bred politisk uppgörelse.

5) Byskötselpeng för föreningar och byagrupper som på eget intitiativ röjer upp kommunala marker kan vara en stimulans för föreningslivet. Ett bättre alternativ vore att starta ett antal röjarlag med anställda ungdomar och erfarna handledare. Oerhört viktigt att ungdomar kommer i arbete och att det känns meningsfullt.

Vad jag saknar i programmet är en strategi för att bygga ut fibernätet i kommunen, bland annat i södra Stöde. Jag har tidigare talat med några lokala politiker, men inte märkt någon större entusiasm. Kommunalägda Servanet har flera intressanta projekt i grannkommuners landsbygd, som i Ånge och Nordanstig.

En av förutsättningarna för att landsbygden ska överleva och utvecklas är att bredbandsutbyggnaden inte stannar av. I samband med utbyggnaden av bredbandet i Överturingen (Ånge kommun) etablerades ett företag på grund av denna satsning.

Socialdemokraternas landsbygdsprogram är en bra början med rätt viljeinriktning, men betydligt mer måste till för att inte landsbygden ska dö ut.

Sverige behöver dessutom en regering som ser regionalpolitiken som ett verktyg för att vända utvecklingen. En naiv tilltro till att enbart marknadskrafterna ska vända utvecklingen är som en luftballong, till sist pyser luften ut eller så spricker ballongen.

Kent Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons