Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens jobb i Västernorrland finns hos små och medelstora företag

Annons

Satsningar på nyföretagande är en nyckelfaktor för att skapa ett bra företagsklimat i Sverige. Bara i Västernorrland startades 628 nya företag under årets första sex månader.

I dagarna presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga rapport om företagsklimatet i Sverige. Resultaten mellan landets kommuner varierar. I årets rapport ligger Solna stad i topp medan Hällefors kommun hamnar längst ner på listan. Under de senaste åren har det funnits tendenser till att många stora arbetsgivare minskar sin personalstyrka. Något som ofta leder till svarta rubriker i landets lokaltidningar.

Som företagarexpert är jag övertygad om att framtidens motor finns i våra små och medelstora företag. Redan i dag är de små och medelstora företagen landets största samlade arbetsgivare. Nyföretagandet i Sverige ligger i dag på en stabil nivå – men den är alldeles för låg. Med fler växande företag skapas nya jobb. För många personer är ett eget företag också en väl vald karriärväg.

Uppvidinge kommun i Kronoberg är ett bra exempel där de sedan många år tillbaka aktivt arbetar med att öka nyföretagandet eftersom det bidrar till regional utveckling. Det är viktigt att inte stå och falla med en eller ett fåtal stora arbetsgivare.

Med rätt förutsättningar kan många företagare börja anställa redan efter något år. Som företagarexpert träffar jag varje år många blivande företagare. Tack vare aktörer som NyföretagarCentrum får en stor del av dem avgörande rådgivning inför en företagsstart.

Sist men inte minst ska vi inte glömma att de nya företagen även bidrar till värdefull mångfald i det lokala näringslivet och nya skatteintäkter till kommunen. Bara de företag som startar med hjälp av NyföretagarCentrum genererar varje år miljardbelopp i skatteintäkter.

Att satsa på nyföretagande är väl investerade skattepengar, det bidrar till regional utveckling genom en mångfald i näringslivet. Det är även här dagens och framtidens jobb i Västernorrland skapas!

Boo Gunnarson,

Företagarexpert Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons