Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fysisk aktivitet ger bättre skolresultat

/

Annons

I mitt nya uppdrag som ledamot i barn- och utbildningsnämnden kommer jag driva många frågor för att Sundvall på allvar ska kunna nå målet ”Sundsvalls bästa skola 2021”, som är visionen för vår kommun. För att lyckas komma i mål med vår vision så kommer det krävas en rad förändringar som stärker våra lärare och elever i sin vardag.

Min första fråga som jag kommer lyfta är att tydligare sätta begreppet elevhälsa på dagordningen som en naturlig del av det dagliga arbetet på varje skola. Begreppet elevhälsa är numera en del av skollagen vilket tydligt visar på den ambition som varje skola ska ha på dagordningen för att fokusera på hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Skolverket skriver ”Elevhälsan ska främst arbeta hälsofrämjande, förebyggande och ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.”

Det är vetenskapligt bevisat att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och förbättrad inlärningsförmåga.

Vad betyder det för oss i Sundsvall?

Mitt förslag kommer vara att införa rörelse på schemat varje dag som en del i att vi ska nå visionen om ”Sveriges bästa skola 2021″.

Med rörelse menar jag någon form av fysisk aktivitet. Jag vill inte kalla det idrott eftersom många elever associerar idrott med prestation och krav, medan rörelse handlar om att göra roliga fysiska aktiviteter utifrån sina egna förutsättningar, i syfte att förbättra sin hälsa.

De senaste årens forskning har gett oss en betydligt bättre förståelse för hur människans inlärningsmekanismer fungerar. Det gör att det är dags att vi tar nästa steg och inför rörelse på schemat för att med ganska enkla medel förbättra våra elevers skolresultat.

Josef Nordin (KD)

Ledamot barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons