Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatekeeper – en viktig roll som rektor

/

Annons

Efter ett antal år som rektor på olika skolor och totalt ungefär 400 klassrumsbesök har jag gjort några personliga reflektioner. Min uppfattning är att lärare i dag varierar och försöker anpassa sin undervisning till de olika elevbehoven, mer än någonsin. Mängden krav från skolverk, ledning, politiker, föräldrar, elever, läkare, psykologer och olika intressenter har dock mångdubblats. Alla verkar ha en åsikt om vad skolan borde göra utifrån sitt eget perspektiv, alla med goda intentioner. I grunden rymmer dock skoldagen bara ett visst antal minuter och lägger vi till något så måste något annat försakas.

Samhällets övertro på quick fix tror jag genererar en önskan att alla behov ska tillfredställas omedelbart och om en idé inte omedelbart ger perfekta resultat så slänger vi snabbt in en ny. Skolan lider dock ingen brist på idéer och strålande projekt, tvärtom tror jag det är viktigt att fokusera och prioritera väldigt hårt för att skapa lugn. Förvirrad personal genererar sällan strålande resultat.

I min roll som rektor har rollen som gatekeeper växt fram som en av de absolut viktigaste uppgifterna. Helt enkelt att freda personal från den ström av förslag, önskningar och krav som ständigt väller in, det är enligt min mening, en synnerligen viktig uppgift att endast släppa igenom ett fåtal ärenden så att lärare och pedagoger får vara just lärare och pedagoger.

Jag ser personalen varje dag, hur de planerar, genomför och fixar som åttaarmade bläckfiskar och jag kan bara säga att det bästa ni kan göra är att lita på dem, berätta även det bra ni tänkte på och våga lita på att de gör sitt absolut bästa för eleverna. Saker kommer alltid gå fel och elever bli osams, men ju mer jag ser pedagogerna arbeta, desto större förtroende får jag för dem.

Andreas Krasser

Rektor, Hellbergsskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons