Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarna klarar sig med ett nödrop

/
  • Pa Dibba, Robert Lundström och Sebastian Rajalakso under Giffarnas träningsmatch mot Östersund den 7 mars. Den 6 april möter GIF Sundsvall Malmö FF i premiäromgången av Allsvenskan 2015. Lars-Erik Öberg önskar lycka till.

Annons

Giffarna klarar sig med ett nödrop i sitt femtonde framträdande i Allsvenskan. Även om mitt hjärta bankar litet extra för Sundsvallslaget, så är det ingen orealistisk uppgift. Falkenberg och Halmstad åker ur. Gefle får kvala. Och med en pinne tillgodo på gestrikelaget hamnar GIF som strax ovanför sig får Åtvidaberg och Hammarby i nämnd ordning. Malmö vinner i år igen men får bara oavgjort, 1–1, i premiären mot GIF på Norrporten Arena annandag påsk.

Även om årets Allsvenska inte håller speciellt hög klass är det en stor skillnad mellan vår högsta serie och Superettan. De nykomlingar som klarat sig bäst genom åren hade redan i Superettan en bra defensiv. Se på Gefle. Men då får man inte uppträda som Giffarna gjorde i sin allra första allsvenska premiär för exakt 50 år sedan. Överkörd i Idrottsparken av Örgryte med hela 5–0 och en stor dominans av dåtidens stjärnor Agne Simonsson och Rune Börjesson.

Passningstempot blir högre och därmed får du kortare tid att behandla bollen. Du måste alltså bli rappare i både fötter och tanke. Markeringen blir tuffare, större rörlighet krävs i både offensiv och defensiv och därmed en bättre ork. Huvudspelet är av högre klass och passningssäkerheten är en viktig faktor liksom mer spel efter marken. Dessutom får Giffarna möta genomgående bättre målvakter, men här klarar sig Naurin bra i konkurrensen. Lagen har skickliga frisparksläggare och det man måste se upp med är de snabba omställningar man har från defensiv till offensiv och tvärtom. Giffarna kommer att få jobba mycket defensivt och då är det en fördel att ha spelare som snabbt kan ställa om till anfall. Och här har laget en rapp kontringsspelare i Pa Dibba. Det såg vi i fjol då han gjorde en utmärkt höstsäsong

Effektiviteten är också viktig. I Superettan gör man kanske ett mål på tre givna chanser medan du i Allsvenskan får mindre antal chanser och måste göra minst ett mål på två givna. Och snälla publik, bua inte när hemmaspelarna passar bollen bakåt. Det är inte av feghet man gör det utan på grund av dålig rörlighet i offensiven. Och då vill man inte chansa, för man vet att det kostar mer ork i Allsvenskan att vinna tillbaka en tappad boll, en felaktig passning.

Efter en titt på spelschemat tycker jag att Giffarna fått en hygglig start. Man vill som regel ha de förväntade topplagen i början av serien innan de är uppe i allsvenskt tempo. Och då passar det ju bra att få möta Malmö, Häcken och Helsingborg under denna period. Givetvis kommer slutet av serien att bli avgörande för GIF. Och då gäller det att få möta lag som vara sig är med i topp- eller bottenstriden, det vill säga lag som inte har så mycket att spela för.

Något som många inte tänker på är att i serien i övrigt få möta ett lag som har vunnit föregående match än ett som fått stryk och är revanschsuget.

Som tränare vill jag gärna spela med den tänkta premiärelvan i de två sista träningsmatcherna och matcha laget som om det skulle vara en verklig seriematch.

Och här finns min enda oro för GIF-laget – att alltför många skador och sjukdomar på försäsongen ställt till det.

Däremot har hälften av lagen konstgräs på sina matcharenor. GIFSundsvall, Gefle, Djurgården, Hammarby, Åtvidaberg, Norrköping, Elfsborg och Örebro. Och det är en fördel Sundsvall. Så var det inte på min tid för 40 år sedan. Inte en enda.

En annan fördel är att tv-pengarna till de fyra sista lagen höjs från årets 7,3 miljoner till 9,7 nästa år. Därmed ytterligare en angelägenhet att hänga kvar.

Lycka till från oss i publiken!

Lars-Erik Öberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons