Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarnas styrelse talar nonsens

/

Annons

Giffarnas styrelse talar om ekonomin som orsak till det prekära tabelläget i Allsvenskan. Det är nonsens. De har även support av en som tycker att man inte ska skriva ”arga” insändare och som slår fast att det minsann är ekonomin som det hänger på. Sådant är kvalificerat svammel. Vad är det för logik i att man måste spela en tillknäppt anfallsfotboll när ekonomin är dålig?

Indirekt säger de att truppen inte håller måttet, eftersom tränaren och lagledningen enligt dem är så bra. För de kan väl inte på fullaste allvar mena att ett lag kan ha otur i arton omgångar? Det stämmer också dåligt att placering och ekonomi hör ihop – Sirius och Östersund med samma omsättning som GIF ligger bra till medan den rika klubben IFK Göteborg går tungt.

Nu har det gått snart två tredjedelar av seriespelet och GIF har gjort minst antal mål i serien, ynka fjorton stycken. Det är 0,8 mål gjorda per match.

Kritik och insändare beror inte på att GIF plötsligt går mindre bra utan på att de varje år dansar på nedflyttningsstrecket och på att de spelar en målsnål fotboll. Att det särskilt uppmärksammas nu är med anledning av att många tycker det ser likadant ut år efter år, samtidigt som Östersund firar triumfer ute i Europa och nykomlingarna Sirius lyckas bättre än GIF. Varför lyckas de så bra?

Den gamle kämpen och bollvinnaren Cedergren har behållit samma spelidé som har gällt i många år, nämligen ett ineffektivt kortpassningsspel. Det är sådan där spansk sidledfotboll som Barcelona och Madridlagen behärskar. Men när GIF praktiserar detta så går det alldeles för sakta och det blir med för lite variation. Endera så kör de fast i mitten eller så blir det inlägg mot stillastående forwards och ett samlat motståndarförsvar. Det ser mycket enahanda ut. Jag trodde den där spelidén var slut inom svensk fotboll i och med att Tyskland med sin snabba attackfotboll full fart framåt tog över världstronen för några år sedan.

Variationen lyser med sin frånvaro hos GIF. I matchen mot Östersund kunde jag enbart räkna till två väggpassningar, en djupledsboll, en kontring, en dribbling och inte ett enda instick. Tilläggas bör att ingen av dessa insatser heller lyckades. Men det var mycket bollinnehav och spelande fram och tillbaka. Samtidigt svarade Östersund för flera effektiva crossbollar och inte minst vägvinnande kontringar. Bland annat kom deras mål till på så vis att en spelare flyttade boll snabbt, drev bollen framåt i farligt läge så att GIF måste stoppa honom ojuste.

Nej, träna in en mer komplett fotboll och våga lite mera. Det ger mer poäng att vinna varannan match och förlora varannan än att spela oavgjort i varje. Det är förövrigt roligare att se en 3-3-match än en 0-0-match. Med vetskap om hur länge GIF väntar med att ta till åtgärder (jämför med åren 2005 och 2008) så tror jag dock inte att det sker något på ett bra tag. Därför ställer jag nu min förhoppning till att Linus Hallenius på egen hand ska fixa nytt allsvenskt kontrakt åt laget. Heja Giffarna!

Daniel Jacobson

Läs även:

Försäkringskassan och politikerna bedriver "hets mot folkgrupp"

Ingen man har rätt att förnedra en kvinna

Sjönöd för socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons