Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör kollektivtrafiken gratis

/

Annons

Varför är det så dyrt att åka kollektivt? Varför är tillgängligheten så begränsad?

Trots att kollektivtrafiken sägs vara ett kraftfullt verktyg i kampen om miljön, är det fortfarande dyrt och starkt begränsad tillgänglighet. Det beror bland annat på att den som är leverantör har ett helt annat intresse än vad miljökämparna har, nämligen att tjäna pengar på verksamheten. Det ska löna sig ekonomiskt, och huruvida vi gör miljövinningar och samhällsekonomiska vinster intresserar inte, av naturliga orsaker, leverantören. Därför måste kommunen gå in och subventionera och reglera trafiken, ställa krav på tillgänglighet, och vara den som bestämmer om vad det ska kosta att åka kollektivt.

I dag är det många gånger billigare att åka bil än att sätta sig på en buss. Dessutom är det många platser, till exempel Alnö, där bussarna bara går morgon och kväll, och bara några få turer. Jag tar Alnö som exempel eftersom kollektivtrafiksutredarna menar att det är en glesbygd. Hallå! Alnö är 65 kvadratkilometer och har cirka 9 000 personer fast boende (under sommaren cirka 25 000). detta kan jämföras med Härjedalen som är nästan 12 000 kvadratkilometer och där det bor endast cirka 10 000 personer.

Egentligen är den samhällsekonomiska vinsterna, och även vinster som främjar miljön, så pass stora att det skulle vara helt gratis med lokal- kollektivtrafiken, och att även platser där det åker förhållandevis få passagerare, ändå skulle ha många fler fasta turer. Nämligen påverkar det utvecklingen framåt. Om det går fler turer, är mer lättillgängligt, är billigare, kommer fler och fler att åka kollektivt. En ökning med det dubbla är helt realistisk inom en kortare tid, en ökning med det femdubbla är ingen orimlighet inom ett längre tidsperspektiv. Tillgänglighet och pris är avgörande för hur många som väljer att åka kollektivt. Sen är det viljan hos de som styr som avgör vad resultatet blir. Ska vi rädda miljön och samhällsekonomin, eller ska vi värna ekonomiska privata intressen.

Gnällgubben

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons