Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halleluja-salut utan kör

Annons

Anita Maria Vestin lovordar den före detta USA-presidenten George W Bush likt en lobbyarbetare under en valrörelse. Bush unikum bestod av hans inkompetens i inrikes- och utrikespolitik, diplomati, militärt ledarskap, missbruk av presidentmakt och en förtroendekris. Hon påstår att Bush visade ”solidaritet för de fattiga”. Det är ett absurdum utan motstycke. Få presidenter har gjort så lite som Bush för de många. Hans första reform är egentligen den enda han lyckades genomföra, stora skattesänkningar för de rika. Hans apatiska likgiltighet med att bistå delstaten Louisiana när stormen Katrina härjade i New Orleans 2005 är ett faktum då den drabbade de fattiga värst.

Att Bush räknas som pro-life Av Vestin är en gåta. Efter terrordåden (9/11) hade Bush möjlighet att kliva in i historien som en landsfader. Svaret blev att skapa generationslånga kriser i övriga världen. Hans terrorbekämpning har renderat i två krig varav en folkrättsvidrigt. Dessa krig har föranlett minst 135 000 civila döda i Irak. Nästan 5000 soldater har fått sätta livet till i Afghanistan varav fem svenska medan 20 000 civila afghaner har omkommit. För att finansiera krigen sålde USA statsobligationer till Kina för hundratals miljarder dollar. Bush har skapat det största budgetunderskottet i USA:s historia. Under hans mandat har USA lånat mer än under alla andra 42 presidenten sammanlagt. Han har ställt sig över lagen som ingen annan president, Richard Nixon oräknad. Han hävdade att kriget mot terrorn ger honom i stort sett oinskränkt gudomligt makt. När Högsta domstolen gått emot har han varit ovillig att lyssna.

Om Bush är för barnets bästa, borde han väl ha skrivit på barnkonventionen. I dag är det bara USA och Sydsudan som undvikit detta. Bush försvårade vidare för kvinnor att utföra säkra aborter, han begränsade tillgången på preventivmedel och minskade anslagen till arbete med sexuell och reproduktiv hälsa. Gällande hans Afrikapolitik satsade Bush förvisso biståndsmedel på aidsbekämpningen, dock styrdes det intresset av kontinentens oljepotential då USA sökte alternativa oljekällor till Mellanöstern. Den bristande demokratin i Angola, där amerikanska Chevron förvaltar en majoritet av oljeproduktionen har sällan kritiserats av Bush-administrationen.

Hans miljöfientliga politik bäddade för världssamfundets oförmåga att ersätta Kyoto-avtalet.

Bush legitimering av de tortyrliknande förhören av fångar, hans restriktiva invandringspolitik och integritetskränkande underrättelseverksamhet är annat Vestin bör ha i åtanke. Vestin är fri att dyrka den hon önskar, dock gäller det att ackompanjeras av en enig kör innan hon sjunger halleluja.

Ali Qadiri

Pro-mänskliga rättigheter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons