Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållplatsutropen tycks förbli en dröm

/

Annons

I mer än tio års tid har frågan om hållplatsutrop på stadsbussarna i Sundsvall diskuterats. Såväl politiker från samtliga läger, som tjänstemän, har envist hävdat att lösningen är nära förestående; så sades 2005, så sades 2010 och så sades så sent som i maj innevarande år.

Vi inom Synskadades Riksförbund (SRF) har hävdat att det måste finnas fungerande hållplatsutrop, det gynnar samtliga resenärer – inte bara de synskadade. Med stöd av de gällande upphandlingar som varit, där hållplatsutrop funnits med som en självklar del, har vi bearbetat politiker och tjänstemän för att få dem att agera, men några fungerande utrop har aldrig funnits. Sundsvalls kommun har betalat för en tjänst som inte levererats.

För fyra år sedan (2010) undersökte vi samtliga stadsbussar för att utröna hur många som hade fungerande hållplatsutrop, det visade sig vara cirka 25 procent.

Från och med den 15 juni har en ny upphandling trätt i kraft. Skillnaden mot den förutvarande upphandlingen är att kommunen nu lagt in en skrivning om vitesföreläggande om hållplatsutropen inte fungerar. Vi har inte undersökt samtliga stadsbussar, men kan ändå fastslå att ingen av de bussar vi åkt med under tiden 15 juni till 1 augusti har haft fungerande hållplatsutrop.

SRF hävdar att det är en skam att kommunen inte agerat på ett mer kraftfullt sätt i frågan om de icke existerande hållplatsutropen. Det går att lösa, det har man gjort i andra kommuner. Vill man att samtliga kommuninnevånare ska kunna resa kollektivt måste man också tillgängliggöra den kollektivtrafik som finns. Att hållplatserna ropas ut är en tillgänglighetsfråga; tydliga utrop och en tydlig display där den som kan se får reda på vilken hållplats som nalkas måste finnas.

Vad anser politiker och tjänstemän i Sundsvalls kommun om detta? Vilken bortförklaring ska ni använda er av den här gången? Tänker ni fortsätta att betala för en tjänst som vi inte får?

Lennart Andersson

Ordförande Synskadades Riksförbund (SRF) Sundsvall

Peter Tjernberg

Ordförande SRF Medelpad

Gulli Moberg

Arbetsledare, SRF Sundsvall och SRF Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons