Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösands rehab försvinner

/
  • Christina Thor undrar över vad en utebliven rehabilitering kommer att kosta i mänskligt lidande.

Annons

I samband med de stora neddragningarna som planeras inom landstinget kommer också rehab i Härnösand att bli nerlagd. Rehabiliteringen i Härnösand har haft stor betydelse för oss alla som drabbas endera av en neurologisk sjukdom eller en svår olycka. Det är en stor fördel att få bo på rehabiliterings platsen. Rehabiliteringen ger bättre resultat då den är i lugn och ro utan stress. Inga långa resor som gör oss uttröttade och inte orkar tillgodo göra oss rehabiliteringen.

Rehabiliteringsteamet har lång erfarenhet och kunskap med en helhetssyn över den totala livssituationen.

Vad händer nu med alla patienter som kommer att behöva rehabilitering? Patienterna försvinner inte för att rehab läggs ner. Var kommer vi få vår rehabilitering? Kommer det att bli långa färdvägar som ingen orkar med? Ska vi invänta någon privat aktör som ska förbarma sig över oss i sitt vinstintresse?

Vi skattebetalare står för notan både i den offentliga vården och i den privata. Där är ingen skillnad.

Skillnaden ligger i att vi som är kronisk sjuka blir de stora förlorarna. Vi kostar för mycket i vårt vårdbehov och drar ner de privatas vinster. De vill inte veta av oss.

När de hävdar att de minsann ger både bättre och mer effektiv vård då är det de friska med mindre vårdbehov de talar om. Det visar också alla undersökningar.

När vi ändå betalar notan för all vård kan vi fråga oss, varför rehab i Härnösand ska läggas ned?

Då vi alla vet – även politiker – att en rehabilitering som sätts in snabbt ger bästa resultat. Den kan till och med ge så bra resultat att det finns de som återvänder till arbetslivet och klarar vardagen med små eller inga vårdresurser.

Vad kommer en utebliven rehabilitering att kosta i mänskligt lidande och hur höga blir samhällskostnader när vårdbehovet bara ökar?

Forskningen går framåt och allt fler människor räddas till livet efter svåra olyckor och sjukdomstillstånd. Men nu ska de förvägras ett fortsatt värdigt liv på grund av utebliven specialiserad och högkvalitativ rehabilitering.

Christina Thor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons