Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder åt politiker som vågar stå för sin politik

/
  • Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M) väljer en feg linje, skriver Åsa Sundh.

Annons

Både före och efter valet har Alliansens partier högljutt påpekat att regeringens politik skadar landet. De har till exempel hävdat att regeringsförslaget om traineejobb förhindrar tillkomsten av riktiga jobb, att införandet av obligatoriskt gymnasium tvingar skoltrötta, ointresserade ungdomar att stanna kvar i skolan och att avskaffandet av valfrihet och vinster i välfärden samt skattehöjningar på jobb hämmar tillväxten. Ja, listan på Alliansens kritik kan göras lång.

Nu har Alliansen chansen att stå upp för sin egen politik och stoppa förslag som de anser skadliga i regeringens budget. Vad gör då Alliansen med Moderaterna och Kinberg Batra i täten? Jo, de tänker tydligen lägga sig platt och svika både sina väljare och Sverige genom att avstå från att rösta ner de budgetförslag de hävdar är skadliga för landet.

Om både Alliansen och Sverigedemokraterna röstar nej till delar av regeringens budgetförslag faller det. Men vem vågar rösta som Sverigedemokraterna ens för att opponera mot förslag som är skadliga för landet och går emot ens egen politik? För att slippa sammankopplas med Sverigedemokraterna fegar man därför och väljer det minst dåliga alternativet, det vill säga svika sina väljare, sin egen politik och avstå från att agera som en livskraftig opposition. Att svika sin politik och sina väljare är varken hållbart eller smart och brukar straffa sig. Vem vill ha politiker som styrs av rädsla och beröringsskräck i stället för av viljan att införa viktiga reformer och radikala lösningar på samhällsproblem?

Om nu Kinberg Batra är ”en smart 08:a” och vill väljas till Moderaternas nya partiledare är väl det minsta man kan begära att hon för en moderat politik, står upp för det hon gick till val på och stoppar de förslag som Alliansen anser skadliga för Sverige. En blivande moderatledare som av rädsla väljer att ducka när det drar ihop sig till politisk kuling bådar inte gott. Vad skulle Gösta Bohman (före detta moderat partiledare) säga om det?

Det är också anmärkningsvärt att Annie Lööf väljer samma fega linje. Hon är kanske den som på senare tid tydligast dömt ut den politik som regeringen i partnerskap med Miljöpartiet för just för att den är tillväxthämmande och Sverigefientlig. Är det bara läpparnas bekännelse och för att ta retoriska poäng?

Både Kinberg Batra och Lööf har i intervjuer talat varmt om Margaret Thatcher och lyft fram henne som sin politiska förebild. Men allvarligt talat, vem tror att Thatcher skulle svälja politiska förslag som inte rimmade med hennes ideologi och landets bästa och därigenom möjliggöra en politik som skadade hennes eget land? Heder åt politiker som vågar stå för sin politik också när det innebär ifrågasättande och jobbiga diskussioner! I dagsläget verkar det dessvärre bara vara Sverigedemokraterna som vågar det.

Åsa Sundh, Umeå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons