Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga eller låga begynnelselöner

/
  • Nyutexaminerade sjuksköterskor har gått samman för att ställa krav på höga ingångslöner.

Annons

Under några år var jag fackligt dubbelansluten till dels Sveriges universitetslärarförbund, dels till Civilekonomernas riksförbund. Den senare anslutningen var kraftigt subventionerad (som “påhäng”).

CR bedrev bland annat rådgivning till unga medlemmar som stod I begrepp att förhandla om lön till sin första anställning.

Ett av inslagen I denna rådgivning handlade om hur den unga skulle svara, när den tilltänkta arbetsgivaren erbjöd begynnelselön. Arbetsgivare brukade då hävda att de erbjöd ganska låga ingångslöner, men att det sedan brukade bli en mycket gynnsam löneutveckling när de unga hade visat vad de dög till.

Den ungas motfråga skulle då vara att få beskrivning (i bästa fall statistik) över löneutveckling hos tidigare nyanställda.

Det finns studier som visar att ingångslön brukar vara en mycket viktig bestämningsfaktor för hela den kommande livslönen. Stora lönelyft för den enskilda individen har en tendens att inträffa endast I samband med byte av anställning (eller verksamhetsområde hos samma arbetsgivare).

Iakttagelser av det här slaget är viktiga, när man skall förstå hur själva, lönebildningen fungerar. Som arbetsgivarkollektiv de facto (ibland i motsats till uttalad policy från samma arbetsgivarkollektiv) kan hela arbetsgivarsidan skjuta sig själv i foten genom att många enskilda arbetsgivare inte vill släppa fram individuella löneökningar vid sidan av vad som sker i samband med kollektiva löneuppgörelser.

De senaste årens olika tillfällen, när nyutexaminerade sjuksköterskor har gått samman för att ställa krav på höga ingångslöner för att ta anställning är här en illustration. Här kan det dessutom bli extra svårt att tillmötesgå sådana krav, just därför att de nyutexaminerade rent av skulle kunna få högre löner än sina äldre, mer erfarna kollegor, vars löneutveckling har hållits tillbaka.

Om det nu inte är både bra och önskvärt att det skall vara mycket små löneskillnader mellan äldre, erfarna och yngre, oerfarna arbetstagare måste vi dra slutsatsen att den här sortens lönebildningsmekanism är dysfunktionell. Den arbetar både mot rationalitet och rättvisa. Här behöver både organisationer på arbetsgivarsidan och organisationer på arbetstagarsidan tillsammans komma överens om att skapa en bättre fungerande ordning.

Bertil Lindström

Moderat samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons