Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj inte taxan i äldreomsorgen

/

Annons

Äldre med de största behoven och de lägsta pensionerna blir de som drabbas om avgifterna inom äldreomsorgen höjs. PRO menar att regeringens förslag är ett svek mot våra äldre.

Regeringen föreslår att kommunerna ges möjlighet att höja sina avgifter med 220 kronor per månad för hemtjänst i ordinärt boende, dagverksamhet, särskilt boende samt kommunal hälso- och sjukvård.

PRO har satt frågan om de sämst ställda pensionärerna på den politiska dagordningen. 225 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen och vi märker att regeringen fått upp ögonen för problemet. En liten höjning av bostadstillägget kom i vårbudgeten och en skattesänkning ska komma i höstbudgeten, enligt statsministern. Pensionsgruppen ska göra en översyn av skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner och hur de kan motverkas. Det är bra. Men regeringens tal om att vilja förbättra för dem med de allra lägsta pensionerna förlorar sin trovärdighet om de samtidigt lägger fram förslag att höja avgifterna i äldreomsorgen. De som har behoven av omsorg är äldre personer som ofta lever på små inkomster.

Högsta avgiften 2015 är 1 780 kronor per månad för hemtjänst, dagverksamhet och särskilt boende samt kommunal hälso- och sjukvård. Den enskildes avgifter kan till följd av den föreslagna ändringen komma att öka med 2 640 kronor per år.

302 000 personer över 65 år har idag hemtjänst eller bor i särskilt boende. 195 000 av dessa är kvinnor.

Det blir rejäl uppförsbacke för regeringen om förslaget blir verklighet. Alla förslag om förbättringar för pensionärer och framförallt för dem med de lägsta pensionerna ger ingen effekt om kommunerna kan besluta om höjda taxor. Risken är påfallande stor eftersom statsbidraget till kommunerna minskar med samma summa som en höjning skulle inbringa.

Därför kommer PRO att kämpa i de lokala pensionärsråden (KPR) för att våra äldre ska få den omsorg de behöver. Det får aldrig bli en kostnadsfråga om man har råd eller inte.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons