Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd avgift ger lediga p-platser – och ett levande centrum

/
  • Höjningen av p-avgifterna borde ha varit högre, låt vara att tio kronor per timme är en lämplig nivå, men maxavgiften för ett dygn borde ha höjts till 50 kronor, skriver Micke Nilsson.

Annons

På intet sätt förvånande hörs upprörda röster om de aviserade höjningarna av parkeringsavgifter. Självfallet är det oönskat med prishöjningar av en vara eller tjänst som i sig förblir oförändrad, och på ett visst sätt går det att se på detta med det perspektivet. Men det finns faktiskt minst ett perspektiv ytterligare.

Parkeringsavgifterna har varit behagligt låga under en väldigt lång tid i Sundsvall. Redan med dessa oförskämt låga p-avgifter har det gjorts gällande att det är bättre att åka till Birsta än att betala för parkeringen inom stadskärnan. För alla som redan gjort sitt val att hellre åka till Birsta än att gynna handeln i kulturpärlan Stenstaden Sundsvall är nog redan förlorade.

För Pluskunder: Så höjs p-avgifterna i centrala Sundsvall – chockökningen gata för gata

Däremot hoppas jag att vi som önskar ett levande centrum ser höjningen av parkeringsavgiften som något som ger fler en möjlighet att hitta en ledig p-plats.

Det är tråkigt att läsa utspel från röstfiskande politiker där avgiftshöjningen sågas jämns med marken och ytterligare stampas ner så långt det går. Det är inte att se till vare sig kulturpärlan Stenstaden Sundsvalls utveckling i form av besöksnäring, turistnäring eller till ren framkomlighet.

Läs även: Bilen inte viktigast i en levande stad

Som det är idag är många privatägda parkeringar prissatta så att det blir i stort sett billigare för boende- och arbetsparkerande att parkera på kommunens gatuparkering. När priset på kommunens centrala parkeringar höjs kommer ett flertal i nyss nämnda kategorier att välja ett annan parkeringsalternativ om inte de privat drivna parkeringarna följer med uppåt i pris.

Det kan inte på något sätt stå i motsatsförhållande till vad någon politiker önskar – hur kortsynt politikern än må vara – att möjliggöra för fler bilburna människor att besöka kulturpärlan Stenstaden Sundsvall. Möjligtvis kan det finnas rent egoistiska motiv för att genom sin politiska ställning torgföra sin besvikelse.

Läs även: Försvåra inte tillgängligheten till city – fria p-platser behöv

Hade införandet av höjda p-avgifter varit komplett hade det samordnats med ett antal infartsparkeringar för dagpendlare med p-skiva och med busshållplats i direkt anslutning. Det är lösningar som fungerar i flera andra städer, framförallt kranskommuner till Stockholm – så varför inte i Sundsvall?

Höjningen av p-avgifterna borde samtidigt ha varit högre, låt vara att tio kronor per timme är en lämplig nivå, men maxavgiften för ett dygn borde ha höjts till 50 kronor. Då hade det börjat likna något.

Det här kommer jag att få mycket skäll för!

Micke Nilsson

Granloholm

Läs även insändarna:

Lathet att ställa bilen utanför butiken

Släpp taget om ratten, politiker!

Locka bilisten till city – nu väljer jag Birsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons