Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanism gör Sverige attraktivt

Annons

politik I början av förra seklet var Sverige ännu ett fattigt land och många utvandrade för att söka sig ett bättre liv. Sedan dess har flyttströmmen vänt. Sverige är nu ett av världens rikaste, tryggaste och mest attraktiva länder – mycket tack vare dem som har sökt sig hit. OECD bedömer att varje invandrare, under sitt liv i Sverige, ger ett netto­bidrag till landets ekonomi.

Men det är humanistiska värderingar som avgör vår inställning. Vi vill göra samhället mer fritt och öppet, mer tolerant och medmänskligt, inte minst för personer som söker en fristad här. I en insändare den 8 december påstår Jan Hård af Segerstad att svenska folket har blivit lurade om invandringen, om dess kostnader och konsekvenser. Han föreslår en råd­givande folkomröstning om hur invandringen ska vara reglerad.

Nu har Sverigedemokraterna sagt sig vilja fälla varje regering som inte anpassar sig till deras radikalt främlingsfientliga politik. Alla andra riksdagspartier står för en öppen och human inriktning. Därför vill SD se varje val som en folk­omröstning om att minska invandringen.

Migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen, Miljöpartiet och senare även Socialdemokraterna blir en utgångspunkt för politiken. Nu finns dess­utom en praxis, i samförstånd samma partier emell­an, för hur regeringar ska bildas och hur riksdagen ska behandla budget, utan att övriga riksdagspartier ska behöva böja sig för SD. Det betyder förstås inte att allt är färdigt. Mer behöver göras, särskilt för att inflyttade ska bli bättre inkluderade i samhället.

I debatten hörs många märkliga uppgifter om invandring och integration. Säkert är många osäkra kring migrationens betydelse för samhället och om fakta för in- och utvandringen. Därför vill vi tipsa om bra, informativa webbsidor: www.migrationsinfo.se och http://migro.se/. Saklig information finns även på regeringens, Migrationsverkets och SCB:s hemsidor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons