Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska Sverige få en levande landsbygd?

/
  • ”Tusentals arbetstillfällen har försvunnit från landsbygden ­sedan 2006”, skriver Charlotte Tingsjö.

Annons

EU:s stats- och regeringschefer beslutade 2013 om kraftig nedskärning av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (Landsbygdsprogrammet). EU-minister Birgitta Ohlsson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har betonat att landsbygdsprogrammet är den viktigaste delen av svensk jordbrukspolitik.

Tusentals arbetstillfällen har försvunnit från landsbygden sedan 2006. Många kommuner har årligen minskande skatteunderlag på grund av avflyttning.

Lantbruk är en viktig del av hållbar utveckling i Sverige. Det krävs att politikerna ger långsiktiga förutsättningar. Landsbygden är beroende av infrastruktur, kommunikation, samhällsservice, handel, skolor och äldreomsorg.

Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson var avsikten med visionen om Matlandet Sverige, som funnits i flera år, att Sverige skulle öka sin matproduktion och att den stora importen av mat skulle Sverige minska och ge nya arbetstillfällen. Trots visionen har antalet anställda inom livsmedelsproduktionen minskat.

Sveriges riksdag har beslutat om 16 miljömål. 14 är inte uppfyllda och åtgärder saknas i dag. De 16 miljömålen innefattar giftfri miljö, begränsad klimatpåverkan, ingen övergödning och levande skogar. Svenska ekologiska lantgårdar gynnar miljömålen. Fler vill äta närodlad mat, förnybar energi kommer att öka och då står landsbygdens betydelse i centrum.

Hur ska vi få ett hållbart Sverige? Vad har regeringen för ambitionsnivå för att hela landet ska leva?

Charlotte Tingsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons