Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen får bli kränkt i skolan

/

Annons

Låt oss börja med att slå fast att det inte är okej att elever blir kränkta av lärare och personal i skolan. Den senaste tidens skriverier på insändarsidor etcetera gör att Sundsvalls skolor återigen är på tapeten i en negativ kontext. I dag såg vi några av våra chefer i skolförvaltningen när de satt uppradade på en bild i tidningen för att be elever och föräldrar om ursäkt för en händelse på en av Sundsvalls kommunala skolor. Detta bara några få dagar efter att de formulerat ett brev som riktade sig till sin personal ute på skolorna. Ett brev som var svar på en insändare som vi återkommer till. Under de senaste åren har vi lärare upprepat sökt stöd ”uppifrån” för den allt hårdare arbetssituation vi har, där vi utsätts för fysiskt våld, grova verbala påhopp och kränkningar. Att hantera alla elevers trygghet och arbetsmiljö är centralt i vårt uppdrag, att vår förvaltning ska hantera sina anställdas trygghet och arbetsmiljö borde vara självklart i deras uppdrag. Med den bakgrunden ställer vi oss frågande när våra chefer går ut och ”gör en pudel”, uttalar sig om den utpekade personalens vara eller icke vara i vår förvaltning. Vi känner att vi måste reagera. Det pågår en utredning. Det är brukligt att som företag eller organisation inte uttala sig under utredningsfasen. När det är klarlagt vad som hänt så kan man som högsta chef uttala sig. Av den högsta chefen i skolförvaltningen borde personalen kunna förvänta sig detta. Att våra skolpolitiker går ut i media och har åsikter om enskilda lärares och skolors agerande får stå för dem. Det är ytterst tråkigt att vår kommun har skolpolitiker som hellre tar billiga poäng i det massmediala flödet än att arbeta för att på allvar höja kvaliteten i Sundsvalls skolor.

Men just det visar bara det som sedan länge är känt; skolpolitiker är mycket svåra att ha förtroende för.

Upprörande nog ser vi nu att kommunens skolchefer beter sig på samma sätt. Hur är det möjligt att chefer i kommunen har åsikter och skriver saker om sina anställda på sociala medier – under pågående utredning? Var de lika snabba att uttala sitt stöd för oss, när vi gjorde anmälningar till kommunen om hot, våld och trakasserier?

Vi ser att antalet anmälningar mot skolor ökar, både hos skolinspektionen och i undantagsfall hos polisen. Då startas alltid en utredning kring den anmälda händelsen. Detta är bra, att händelser då elever upplever sig utsatta eller kränkta utreds. Det innebär att skolorna måste se över hur de arbetar kring värdegrund och alla elevers säkerhet och trygghet. Till skillnad från vår skolchef så uttalar vi oss inte om den aktuella händelsen då vi är angelägna om att elever och föräldrar inte ska få en känsla av att vi misstror deras berättelse. Situationen är tillräckligt påfrestande för dem som den är. För den personal och för den rektor som får en anmälan mot sig finns också en stor medkänsla hos oss som kolleger. Vi vet att detta är enormt påfrestande för denne/denna. Det är inget man tar lättvindigt på utan det kan innebära lång tid av dåligt mående. Vi vänder oss emot våra chefers agerande i den här frågan, med bakgrund av den avsaknad av reellt stöd i vårt arbete för en arbetsplats utan våld, hot och kränkningar.

Vi vänder oss också mot det svar på insändare från personal, som skolchefen och skolområdescheferna skrivit i media. En insändare som skolpersonal skrivit för att uppmärksamma vår arbetssituation och den arbetsbelastning många lärare upplever. Att som chef då ta sig tid att skriva ett svar i media och, som i detta fall, kalla till presskonferens är obegripligt. Varför tog ni er aldrig tid till att försvara era skolor och skolpersonal när media och allmänhet tycker och har åsikter om dito, som är helt verklighetsfrånvända? Skolor är, precis som socialförvaltningen, ett enkelt byte för media och allmänhetens tyckande och kritik. Varför? Jo eftersom vi inte kan gå i svaromål. Vi kan sällan ge vår version av det som hänt eftersom det innebär att vi bryter sekretess och kan skada individer. Ställer man sig någonsin den frågan: Vad är det som föregått det som till sist gör att det uppstår situationer av ett slag som gör att man anmäler?

Avslutningsvis vill vi återigen påpeka att det inte, under några omständigheter, är okej att elever blir kränkta på sin arbetsplats, skolan. Men detta gäller alla som vistas på den arbetsplatsen, alltså även lärare, rektorer och övrig personal.

#besviken

Läs också: Vi vill be alla elever och vårdnadshavare om ursäkt".

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons