Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kvinna ska behöva utsättas för övergrepp

/

Annons

”Så länge män är starkare än kvinnor så finns det risk för våldtäkt”. Så lyder citatet från en man i yngre medelåldern. Det har gått några månader nu sedan jag snubblade in i en diskussion på Facebook med den mannen, men det kommer tillbaka till mina tankar ibland. Kanske för att det är så urbota dumt att jag nu, fem månader senare, fortfarande blir provocerad. Kanske för att jag fortfarande stöter på konstateranden som dessa relativt ofta i sociala medier.

Mannen på Facebook menar att vi inte lever i en våldtäktskultur, och att det inte sker några våldtäkter i hemmet. Han påstår att om en kvinna ”klätt upp sig, eller klätt av sig, så betyder ju det grönt ljus. Vem är hon då att komma och säga nej?”

Inte minst blir uttalanden, likt nämnda mans, högst aktuella och synliga dessa dagar då löpsedlarna fylls av rubriker kring Hagamannens frigivning. Jag anser mig ha en god kunskap kring sexualbrottslagstifningen och blir upprörd när felaktiga påståenden kastas ut i cyberrymden som att det vore fakta eller överensstämmande med lagstiftningen. I det IT-samhälle vi lever i, kan jag inte låta bli att känna mig obekväm och rent ut sagt rädd när jag, gång på gång, kastas tillbaka till att läsa uråldriga tankegångar. Tankar som inte bara förringar kvinnor, utan som även nedvärderar mäns intelligens till något som helt slutar fungera då han vill ha sex. Jag vill inte att fler barn ska växa upp och uppdatera framtidens sociala medier med påståenden som legitimerar övergrepp på grund av fysisk överlägsenhet. Jag vill inte heller att framtidens män, eller dagens, ska tro att deras partner alltid ska ställa upp på sex för att de har en relation och för att mannen bara måste bli tillfredsställd. Jag vill däremot, att de ska ha god kunskap och kämpa för att ingen kvinna ska behöva utsättas för övergrepp.

Hur vi än vrider och vänder på frågan, så börjar det här med hur vi uppfostrar de små pojkarna. Hur vi lär dem vad som är okej och inte. Som ung kvinna och före detta Sundsvallsbo så vill jag inte återvända till min nuvarande bostadsort Umeå och känna rädsla för att bli överfallen på väg hem från krogen. Lika lite vill jag förälska mig i en person som tar sig friheten att fysiskt använda, eller verbalt tjata sig till, min kropp mot min vilja.

Diskussionen ska tas på allvar och på alla nivåer. Lagstiftningsnivå som vardagsrumssnack, sociala medier som förskola. Låt oss alla få kunskap och föra diskussionen åt rätt håll, så att både jag och ni andra slipper se korkade och skrämmande uppdateringar på våra sociala medier.

Hanna Lundkvist

Juriststudent vid Umeå universitet och tidigare Sundsvallsbo.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons