Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på Sverige – bara vissa människor

Annons

Allt började med rädsla, baserad på okunskap, som sedan blev till hat.

De som styrde landet blundade för rädslan, de nonchalerade okunskapen och nu slåss de mot hatet.

Hat kan vara ett sätt att skydda sig mot rädslan. Ett slags anfall-är-bästa-försvar, eller nej, snarare ett slags när-vi-hatar-tillsammans-är-vi-starka-och-vi-slipper-vara-ensamma.

Ingen vill ju vara ensam, varken i hat eller i kärlek. Människan är funtad så. Vi vill dela med oss av våra känslor och vi behöver andra som delar våra känslor för att vi ska våga erkänna vad vi verkligen känner. En del väljer även att känna likadant som andra, trots att de inte gjorde det från första början. De vill så gärna slippa vara ensam.

Att hata något tillsammans, eller att älska något tillsammans för den delen, är en stark känsla. Speciellt om man väljer att bara känna känslan tillsammans med de som känner likadant. Då känns känslan ännu mer. Oövervinnerlig. Ordspråket ”Ensam är stark” gällde för längesedan. Om det ens har gällt någonsin. Jag tror inte det. Människan behöver människan, liksom.

Nej, det är inte landet i sig det är fel på. Vi har den vackraste naturen, det renaste vattnen och en helt fantastisk mängd mat. Vi talar ett vackert språk, har unika traditioner och en flagga jag är stolt över. Så, nä, landet är det inget fel på. Det är folket som bor här som är problemet.

Självklart, inte alla. Men en ganska stor del, faktiskt. Och den delen har visat sig större än jag trott.

Ja, allt började med rädsla, baserad på okunskap, som sedan blev till hat.

De som styrde landet blundade för rädslan, de nonchalerade okunskapen och nu slåss de mot hatet.

Hela landet slåss mot ett hat som plötsligt blivit accepterat. Plötsligt blev det en styrka att högljutt stå för sina fördomar. Fördomar som vuxit från rädsla till hat. Man känner orättvisa utan att rannsaka sig själv och man känner sig förtjänt av allt utan att ha bidragit med något alls.

Precis, du har fattat helt rätt. Jag talar om främlingsfientligheten. Den har alltid funnits. I alla fall så länge jag har levt, så länge min farmor levt och så länge min farmors farfars mormor levt. Forever, typ.

Så fort en människa känner sig förbisedd, orättvist behandlad, rädd eller rent av förminskad, då kommer det – sökandet efter någon att skylla på. Med det kommer Hatet.

Hatet med ett stort H.

Hatet är det som förgör empatin och Hatet är det som gör att du blir en blind egoist. Att hata är till och med skönt. I och med att du hatar, slipper du så mycket annat. Hatet kräver bara att du hatar och Hatet hatar inte om du får fler att hata. Och som jag sagt tidigare, att hata tillsammans med andra som också hatar är en stark känsla. Oövervinnerlig.

Innan du bestämt dig för att hata: Ta reda på fakta och fråga dig själv om det verkligen är värt att hata. Gör en lista med för- och nackdelar till att bjuda in Hatet. Framför allt, fråga dig själv varför du ska hata.

När du tänkt en stund och fortfarande inte har bestämt dig. Fundera då lite till. Finns det verkligen ingen annan väg att gå? Går det inte att förändra det du tycker är orättvist? För så här är det – när du väl bjudit in Hatet, då är hen så jäkla svår att få ur huset igen.

Men jag ska inte verka klok och präktig. Jag hatar också. Som en sann patriot hatar jag alla som pissar på mitt vackra land (bildligt uttryck).

Speciellt de som står raka i ryggen, slår sig över bröstet och stolta säger att de vill bevara Sverige rent – utan att ha gjort någon som helst nytta för det land de vill skydda och bevara. Okej, de kanske ska börja göra nytta när Sverige är rent? Men det känns ju lite orättvist för mig, som sliter redan nu, och vad menar de med ”rent”? Sverige är ju ett av de renaste landen i världen.

Inte behöver jag fundera lite till, inte – Sverige är ett av de renaste landen i världen. Mitt vackra land. Ett land som det i sig inte är något fel på.

Chatrine Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons