Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget om religion ska stå i lagboken

/

Annons

Är det kanske dags att skippa begreppet religionsfrihet i vår lagstiftning eller finns det fortfarande någon anledning att ha kvar detta lagstadgade skydd? Den kan nämligen också tolkas som fri från lagar och samhällsregler.

Det finns religioner som kräver att du tror enbart på deras gud och förbjuder att du tror på någon annans. Där sägs visserligen inte uttryckligen utan i mera hotfulla termer att är du inte med i vår religion så tillhör du djävulens religion, därför måste du straffas. Dessa religioner skyddas nu med hjälp av svensk lag på ett sätt som lagstiftningen inte var avsedd att göra.

Sverige har förändrats enormt de senaste sju, åtta åren. De religiösa bakgrunderna på invånarna spretar friskt och motsättningar hör till vardagen – till och med skottlossningar inträffar. De olika religionernas företrädare kommer, befarar jag, att framföra konstiga religiösa krav på det svenska samhället under lagstiftarens paragraf om religionsfrihet.

Därför föreslår jag att vi bör frigöra alla religiösa kopplingar ifrån statens lagstiftningar. Inget om religion ska stå i lagboken. Det ska vara lika tillåtet att busa med religioner som att förnedra motståndarlaget i vilken idrott som helst. Religion är ju trots allt en fritidssysselsättning, det är inte fråga om fakta. Går inte det kan vi lika gärna lägga in bandyförbundets stadgar i lagboken.

Jan-Olov Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons