Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget värdigt djurliv

Annons

O herre muu! Hur tänker vi när vi tror att kor vill att vi ska mjölka ur dem mjölken som deras barn egentligen ska ha (och inte vi människor).

Ser du någon annan djurart på jorden förutom människan som mjölkar på kossan eller andras djurarter? Det är allt utom naturligt, etiskt eller hälsosamt. Kor får mjölk i juvret av precis samma anledning som kvinnor för mjölk i brösten: de har fött ett barn som behöver mat. I kornas fall hinner de dock aldrig mata sin kalv; den tas ifrån henne direkt eller ett dygn efter födseln, trots oroligt råmande och uppenbar stress vid separationen.

En stor del av alla kor i Sverige står fortfarande bundna runt halsen inomhus, runt nio månader om året. Det innebär att de inte kan vända sig om, kommunicera naturligt eller röra på sig mer än ett par korta steg. Efter tre till fem kalvningar skickas kon till slakt. Och vad händer då med kons alla barn? Jo, de blir också till kött. Om det är en tjej – en kviga – föds hon upp till mjölkko och blir själv inseminerad en dag. Om det är en tjurkalv står han inomhus i arton månader. Därefter skickas han till slakt.

65 procent av allt kött som säljs under beteckningen nötkött i Sverige är från mjölkkor och tjurkalvar. Kan du för en sekunds skull sätta dig i deras position och inte tänka de är bara djur, en sak, som vi utnyttjar och som vi alltid har gjort. Kan du visa kor och inte bönder lite empati för en sekunds skull?

Björn Bergström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons