Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Öppet brev till alla män – feminismen är viktig

Annons

Hej alla män, killar, grabbar och gubbar.

Det här är ett öppet brev till er. Jag tänker att vi ska reda ut ett problem jag stött på oräkneligt många gånger.

Det spelar ingen roll i vilket forum det sker. På festen, på internet, i skolan eller på arbetsplatsen. När helst någon tar upp ett problem som har sin grund i det patriarkala samhälle vi lever i, så finns det en mening som snabbt slängs ut som svar. Svaret brukar låta ungefär så här ”Öhm, men inte alla män”. Gärna med ett varningens finger i luften. Snarare regel än undantag. Som på beställning. På en nanosekund har vi lämnat huvudfrågan för att förvara den hemska generalisering som precis uttrycktes. Så här är det killar, nu ska jag försöka förklara det här, för jag blir så förbannat trött.

När jag pratar om att vi måste komma på hur vi ska få män att sluta slå sina partners, eller när jag berättar om hur män våldtar och våldför sig på kvinnor, så är inte det för att kränka dig som fläckfri, näst intill heroisk, privilegierad man. Jag lovar. Nu tar vi det här grundligt, en gång för alla. Det finns kvinnor som slår sina partners, sina barn. Det finns kvinnor som mördar. Det finns kvinnor som gör många tokiga saker. Jaha, vart tänkte hon komma med det här nu då, tänker du. Jo. Här kommer det. När kvinnor utför ovanstående våldsbrott, så är det inte ett strukturellt problem. De fåtal kvinnor som utför nämnda våldsbrott formar inte ett helt samhälle, men det gör patriarkatet. Chockerande för dig kanske, men så är det.

Det finns en tydlig skillnad på strukturella problem och problem på individnivå, ta nu med dig det i bakhuvudet inför nästa diskussion där du tänkte dra ditt kränkta man-kort. När jag säger att män inte blir förtryckta som kvinnor blir, så menar jag att kvinnor utsätts för ett strukturellt förtryck. Det blir inte män. Det finns män som blir diskriminerade, men då talar vi om diskriminering av en enskild individ. Förstår du skillnaden?

Det är intressant att tänka på hur situationen ser ut när ett annat ämne är uppe för diskussion. Låt säga att någon talar om att vi måste sluta skjuta ihjäl noshörningar. Det händer då aldrig att någon hoppar in för att säga ”Öhm, men inte alla jägare skjuter ihjäl noshörningar”.

Det kan inte vara så att du blir så kränkt av min generalisering att det på något sätt trumfar det faktum att vi har ett strukturellt problem som vi måste komma till bukt med.

Feminismen är viktig för både dig som man och för mig som kvinna. Patriarkatet däremot, påverkar oss båda negativt.

Om du fortfarande inte riktigt köper det jag säger, så lägg några minuter på att kolla lite statistik över de brott jag nämnt ovan. När du sedan har gjort det så inser du att männen är i klar överrepresentation. Här kan vi väl enas om att vi har ett problem, va? Ett problem som grundar sig i män som grupp, inte hos dig som enskild man.

Avslutningsvis, om min text inte var tillräcklig för dig, så kanske du vill googla lite på strukturella problem så att du, äntligen, kan stå på samma sida i diskussionen som mig, så att vi tillsammans kan diskutera lösningar på hur män ska sluta våldföra sig på kvinnor.

Hanna Lundkvist

Juriststudent vid Umeå universitet och före detta Sundsvallsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons