Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrande läkare måste klara kraven

Annons

Replik på Christina Cina Nordenö och Hans Backlunds debattinlägg "Snabbare in i yrkeslivet", ST 13 juni.

Debattörerna skriver att vi måste arbeta för att invandrande läkare och sköterskor snabbare skall komma in i arbetslivet.

Det vore naturligtvis bra om vi visste att deras utbildning verkligen håller måttet så att arbetet genomförs professionellt.

I SvD den 13 juni publicerades en artikel med rubriken ”Utländska läkare sämre i testerna”. Den är skriven av AT-nämnden som består av representanter från samtliga medicinska fakulteter i Sverige. Den har bland annat ansvaret för de examinationer som läkare under AT-tjänstgöring måste genomgå för att bli legitimerade läkare. Fyra är muntliga och en av är skriftlig och årligen görs den av 1 200 läkare. Resultaten av de skriftliga proven är minst sagt alarmerande

År 2009 framkom att antalet underkända under perioden 1995-2008 av de med utbildning utanför EU var 30 procent. Bland läkare med svensk utbildning var motsvarande siffra två till fyra procent.

För åren 2008-2014 var motsvarande siffra oförändrad för läkare med svensk utbildning medan andelen underkända i gruppen av läkare med utbildning utanför EU stigit till 40 procent!

Slutsatsen man kan dra av dessa siffror är att vi måste skärpa kontrollen av den utbildning som invandrande läkare har innan vi tillåter dem att vårda oss som patienter.

Det låter sig kanske inte göras i en handvändning.

Lars Engström

Pensionerad läkare med flera specialiteter och mer än 35 års erfarenhet varav 30 år på Länssjukhuset Sundsvall.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons