Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandring behövs – annars riskerar Norrland att utarmas

Annons

Replik på "Utan migrationen stannar Norrland".

Jag och mina vänner har under lång tid diskuterat vad som kan göras för att vitalisera den bygd vi lever i. Vi har fått se hur arbetstillfällen flyttas från Ånge till större orter. Vi är bekymrade.

Vår bygd utarmas – vi blir för få – vår infrastruktur hotas.

När jag i dagens Sundsvalls Tidning läser debattartikeln ”Utan migrationen stannar Norrland” blir jag så glad att det ger mig inspiration till att gå in i debatten. I grunden tror jag nämligen att vi norrlänningar måste bli fler om vi inte ska dö sotdöden. Staten har inte direkt stått på norrlänningens sida hittills.

Låt mig först fundera kring den invandring som vi nu gemensamt beslutat kan vara i storleksordning 100 000 per år. I förstone (innan integrationen) kommer det att förorsaka vårt land kostnader som vi i dag betraktar som gemensamma. Kostnaderna för vårt land finns där oavsett var vi lokaliserar våra nya landsmän(kvinnor). I förstone kanske det känns främmande att vi norrlänningar skulle kräva att en ansenlig del av invandrarna skulle placeras i Norrland – men varför inte. Är det som att svära i kyrkan? Kanske är det just det som behövs. Det är motsatsen till en utarmning av Norrland.

Vi kan leka med tanken att 10 000 invandrare (eller fler) årligen placeras i Norrland . Vad kommer det att innebära? Jo i förstone tillför vi resurser till vårt område (arbetstillfällen) som vi inte tidigare haft.

Observera följande:

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg skriver i en alldeles färsk rapport ”För att klara välfärdens finansiering behöver vi få hit upp emot 100 000 nya invandrare per år. Ska Sverige de närmaste årtiondena kunna ha tillräckligt många invånare som kan jobba, betala skatt och vara med och finansiera morgondagens välfärd behöver vi ta emot betydligt fler invandrare än vad de flesta svenskar hittills har tänkt sig.” Vidare säger han: Minskar vi invandringen så minskar också våra intäkter. Svenskfödda i arbetsför ålder fortsätter nämligen att minska.

När det sedan gäller den nödvändiga integrationen så behöver inte den bli sämre i Norrland än i någon annan del av vårt land. Artikeln ”Utan migrationen stannar Norrland” belyser frågan på ett förtjänstfullt sätt.

Våra invandrare har inte gjort sig kända för att ha stulit våra arbetstillfällen i Norrland utan har i många fall i stället som egenföretagare skapat sig egna jobb.

Har ni någonsin åkt väg E45 från Dalarna och norrut? Jag brukar litet drastiskt säga: om alla med invandrarbakgrund som driver matställen efter den vägen skulle flytta, så svälter du ihjäl innan du når Jokkmokk!

Olof Kristow, Ånge

Jägmästare, skogsbrukare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons