Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till sanktioner – mot Israel

/

Annons

Den 15 juli samlades EU:s utrikesministrar till möte i Bryssel. Där enades ministrarna om kraftfulla sanktioner, inte riktade mot Israel, trots pågående blodbad, utan mot Ryssland, som utan bevis pekades ut som ansvarigt för tragedin med det störtade malaysiska passagerarplanet i östra Ukraina.

Stormaktsprojektet EU:s ambitioner att knyta Ukraina närmare unionen och samtidigt markera sina geopolitiska ambitioner gentemot Ryssland är följaktligen viktigare än blodbadet i Gaza. Att stödja regeringen i Kiev, med ett flertal nazister bland ministrarna, är inget bekymmer för demokraterna i EU:s ministerråd. Man baxnar.

Den handlingskraft, som EU:s utrikesministrar visar, när det gäller sanktioner mot Ryssland står i bjärt kontrast till den fullständiga passiviteten inför kriget mot Gazas befolkning, som i dagsläget (31/7) skördat över 1 100 döda palestinier, mest civila, många barn och dessutom runt 7 000 skadade. Lägg därtill sönderbombade hus och infrastruktur i massomfattning, det enda kraftverket utslaget med mera.

Det är uppenbart, att vapenleveranserna från Ryssland till östra Ukraina måste stoppas, säger Carl Bildt. Är det inte lika tydligt, att vapenleveranserna från EU till Israel måste stoppas?

Alltför ofta kan man höra och läsa i media uttalanden från allehanda politiska håll, att man fördömer såväl Hamas attacker och raketer som det faktum, att Israels bomber medför att civila förlorar livet i Gaza. Uttalanden som ska föreställa neutrala, som alltid när Israels vänner ska skylla Israels folkrättsbrott på andra, som om det gällde en strid mellan två likvärdiga krigsmakter.

Det är bestickande, att stater, som med hull och hår omfattar det av USA initierade kriget mot terrorismen inte med kraft tar avstånd från den värsta terror man kan utsätta ett folk för – nämligen krig. Dessutom mot ett folk som i årtionden förföljts, fördrivits från sitt land, utsatts för otaliga attacker och varav en del, som i Gaza, är inspärrade i vad som i praktiken är ett koncentrationsläger.

Att göra motstånd mot ockupation och förtryck är en mänsklig rättighet, ja rentav skyldighet, med de medel som står till buds – som exempelvis de raketer som skjuts från palestinskt område.

Israels politik, grundad på apartheid mot den arabiska befolkningen i området, fördöms av judar för israelisk- palestinsk fred i ett uttalande den 11 juli. Medlemmarna fördömer även ockupationen av palestinsk mark och givetvis det pågående kriget mot Gaza och uppmanar den svenska regeringen att inom ramen för EU agera för en omgående vapenvila mellan Hamas och Israel.

Men det räcker inte. Israel lär inte ändra sin politik gentemot det palestinska folket förrän en kraftfull bojkott av landet isolerar det på samma sätt som skedde med Sydafrika, för att få slut på apartheid. Alltså, krav på EU-sanktioner: Avbryt det militära samarbetet liksom handelsavtalet med Israel. Total bojkott av israeliska varor – något som alla kan medverka till, var och en av oss! Stoppa allt idrottsligt och kulturellt utbyte med Israel.

Styrelsen för Kommunistiska Partiet i Sundsvall genom Eva Rudström, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons