Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten bör inte skötas av varghatande jägare

/

Annons

Socialdemokraterna siktar in sig på att hamna i historieböckerna som det politiska parti som tillåtit den största vargslakten i modern tid. Dom har nämligen gett tillstånd till att 100 vargar ska dödas denna vinter.

Har de verkligen tänkt igenom detta beslut? Vill de förknippas med att vara det parti som varit mest radikalt i vargfrågan? Mer radikala än Centern, Moderaterna och SD?

De partipolitiska väljare som vill bli av med vargen har aldrig haft en tanke på att rösta på annat än dessa tre partier. De som stödjer detta vansinniga beslut finns alltså inte i någon större ­utsträckning inom Social­demokraternas väljarkår.

Våra politiker har de senaste åren klart visat att de är villiga att bryta mot lagar de själva varit med att stifta eller följa inom EU. När andra länder kräver sin rätt att tillvarata “traditionella” jaktformer, samma krav som vår regering och de två stora jägarförbund nu ställer, kräver vår regering krafttag mot dessa länder. Det gäller bland annat Frankrikes och Spaniens krav på att behålla sin traditionella jakt på fåglar med fällor, nät och limstickor.

Här i Sverige gäller det den fria jakten på varg, Licensjakt, som den så fint kallas. Regeringens förevändning är att ”skapa ­acceptans” för vargen.

Acceptans kan aldrig nås genom att en grupp rovdjursfientliga jägare ger sig ut i skogarna med sina personliga agendor, att försämra för vargpopulationen och slippa konkurrens.

Varghatande jägare vill få vargar att bete sig på ett onaturligt sätt för att kunna odla myter kring problemvargar. Dom vet att om föräldrar i en vargfamilj dödas så kommer inte ungarna få möjlighet att lära sig ett ­naturligt beteende, som att hålla sig borta från sam­hällen och att jaga naturliga byten. Detta lär sig ungarna av sina föräldrar.

Dessa jägare vet också att om man dödar en av föräldrarna så ökar risken för attacker på tamboskap ­väsentligt eftersom en ­ensam varg har mycket svårare att fälla vilt.

Denna selektiva jakten ökar riskerna för attacker på tamboskap och förekomsten av unga vargar i närheten av samhällen, och leder därmed till en massmedial rapportering av dessa fall vilket skapar en mer negativ syn på ­vargen.

Om vargar behöver skjutas av så måste så ske med specialutbildade jägare, ­utan egen agenda, som har grundliga kunskaper om vargars beteende och roll.

Licensjakt på varg resul­terar därmed inte i ökad ­acceptans utan det rakt motsatta.

Mats Carnmarker

Viltfotograf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons