Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruk är längre än en mandatperiod

/

Annons

När man som LRF-ledare frågar en bonde vad som är viktigast för att hen ska våga investera och utveckla sitt företag, är svaret nästan alltid detsamma.

– Långsiktiga politiska spelregler.

En bonde arbetar i korta och långa cykler. Sådd på våren kan i bästa fall skördas på hösten, det tar två år att at fram en ko som producerar mjölk, vallen plöjs vart femte år och investeringar i byggnader och maskiner låser produktionen i tiotals år framåt. Jordbruk är ingen maskin som kan slås av eller köras i treskift beroende på marknadens signaler.

Val är det vart fjärde år. En mandatperiod betyder för bonden ett år av oklarhet, två år av relativ stabilitet och ett år av osäkerhet inför nästa val. Det är inte konstigt att många bönder känner sig osäkra inför framtida satsningar.

Bonden saknar idag en partiöverskridande långsiktig politisk viljeyttring vad gäller svensk livsmedelsproduktion. En nationell livsmedelsstrategi som besvarar frågor av typen: Vilken mat ska vi producera i Sverige? Vilken självförsörjningsgrad på olika matvaror är rimlig ur beredskapssynpunkt? Ansluter sig Sverige till EU:s jordbrukspolitiska mål? Ska vi ha jordbruk i hela landet? Vilket ansvar har Sveriges för den globala livsmedelsförsörjningen? Vilka områden innebär exportmöjligheter och hur lyfter vi fram dessa?

Svensk riksdag har genom åren antagit ett stort antal strategier inom skilda områden, dock inte för svensk livsmedelsproduktion. Kanske är anledningen att Sveriges riksdag, precis som de flesta andra människor, tar svensk mat och svenskt jordbruk för givet.

En svensk livsmedelsstrategi skulle, oavsett vilka svar den ger, lyfta svenskt lantbruk ur det beslutsvakuum som det idag befinner sig i. Det skulle också ge tydliga signaler till verk och myndigheter i deras arbete.

Antagligen är beslutet om en svensk livsmedelsstrategi på lång sikt det för svenskt jordbruk enskilt viktigaste beslutet som Sveriges riksdag har att ta ställning till under de närmaste åren. Vi ställer oss nu frågan – vilken av kandidaterna till höstens riksdagsval som stödjer framtagandet av en nationell livsmedelsstrategi?

Gunilla Kjellsson

ordförande LRF Västernorrland

Susanne Öberg

regionchef LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons