Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi lita på bankerna?

/

Annons

För några decennier sedan körde sparbankerna en reklamfilm, där ett riksråd frågade vad det skulle kosta att sätta in pengar. När han fått upplysningen utbrast han glatt: ”Vem är inte villig att betala lite för sina penningars säkra förvar?” Sedan dess har mycket ändrats, inflationen äter upp kapitalet, och hur har det blivit med förvaret?

För snart ett år sedan utsattes jag för ett nätbedrägeri, där mitt konto i Skandiabanken plundrades på nästan 4 000 kronor. Det började med ett telefonsamtal från USA, och så snart det stod klart för mig att det var från ett bluff-företag ringde jag banken. Där upplystes jag om att två så kallade kortköp hade gjorts på mitt konto. Pengarna var då bara bokade, och eftersom jag visste att jag inte hade köpt något för dessa summor, bad jag banken att hålla kvar de reserverade summorna. Det ansåg sig Skandiabanken inte kunna göra mot ”säljaren”, nämligen en annan bank, Western Union i Wien. Dagen därpå hade båda beloppen försvunnit från kontot, och banken vägrade halsstarrigt att ersätta mig för sitt misstag.

Jag anmälde tilltaget både till polisen och till Allmänna Reklamationsnämnden. Den senare har infordrat uppgifter från båda sidorna, och nu har den beslutat att stödja banken. De har fäst sig vid att jag avslöjat kortnummer, giltighetstid och tresiffrig kod, förutom mitt eget namn. Nämnden består av en ordförande och fyra ­ledamöter, varav två kommer från bankvärlden. Dessa jurister borde veta att man inte kan köpa något överhuvudtaget på nätet, om man inte lämnar ut dessa uppgifter. Dessutom har banken påstått att jag lämnat ut min hemliga kod till Verified by VISA, utan att förete skuggan av ett bevis. Skandiabanken använder själva den säkerhetsåtgärden och de borde åtminstone veta hur formuläret för Verified ser ut: köparen får alltid upplysning om vilken summa han godkänner. De påstår även att endast jag känner till min kod för Verified, men hur skulle den då kunna verifieras?

I själva verket behöver man bara vara säljare för att ha rätt att reservera ett belopp, som köparen inte känner till och banken inte har rätt att hålla kvar. Detta system formligen inbjuder till bedrägeri!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons