Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karikatyrteckningar bakom mycket elände

/
  • Frågan är om inte en viss form av inskränkning av karikatyrfriheten borde införas, menar skribenten.

Annons

Jag kan inte förstå att det kan anses acceptabelt att kränka olika folkgruppers religioner när man inte ska kränka människor på grund av hudfärg, kön, sexualitet med mera.

Dessa personer som för egen ”popularitet” och uppmärksamhet försörjer sig på att reta upp en religion med sina nid- och karikatyrteckningar av profeten Muhammed är ju en bidragande orsak till att människor runt om i världen dödas eller lemlästas i terrordåd utförda på grund av dessa teckningar.

Det råder visserligen tryckfrihet men förvisso även religionsfrihet på de flesta ställen på vår jord. Kan någon förklara för mig hur det kan vara acceptabelt att offentligt håna en religion som har så många hårt troende människor för islam när det medför så mycket elände som drabbar så många andra oskyldiga? Hur många drabbades i Paris? Och hur många har drabbats innan dess och hur många kommer att drabbas?

Jag anser att det är helt i avsaknad av respekt mot många andra som dessa karikatyrtecknare framför sina alster och de vet ju vilka risker det medför. Inom den islamska tron så anses det ju också att Profeten inte ens får avbildas! Det borde ju också vara känt för dessa karikatyrtecknare att de taggar upp de vedervärdiga terroristgrupper som i Islams namn utför sina avskyvärda handlingar.

Karikatyrerna är nära på ett gränsfall till så kallad "hets mot folkgrupp” också anser jag och frågan är om inte en viss form av inskränkningar borde införas.

Man bör nog tänka sig för väldigt noga för innan man drar sina pennstreck för att håna en religion där det förekommer många extremt troende som inte tolererar att deras profet ens avbildas och definitivt inte att han hånas. Hur många flera oskyldiga kommer annars att drabbas?

Vi har ju i Sverige också exempel på populistiska personer som skapat sig uppmärksamhet och inkomst av dylika karikatyrer. Personer som vad jag erfar förutom att skapa oroligheter och bidra till terrordåd också kostar samhället en hel del pengar på grund av kontinuerligt polisskydd till dem själva. De pengarna kan användas till något bättre.

Karikatyrteckningar fyller väl sin plats när de avbildar politiker och andra kända personer i syfte att på ett roligt och oförargligt sätt framställa dessa i olika situationer eller i aktuella händelser men låt religionerna vara ifred för hån och spe. Jag tror det blir lugnast så.

Stig Öquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons