Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatfrågan spelar icke-roll i Florida

/
  • Visst är det något surrealistiskt över en klimatpåverkande utveckling som många förnekar, skriver Björkenwall.

Annons

Tyvärr finns ingen quick fix som kan rädda oss från den allt mera besvärande klimatfrågan. Allra minst så i USA, där klimatfrågan (särskilt bland republikanerna) spelar ingen roll alls i kommande amerikanska president- och kongressvalet hösten 2016. Bortsett då från Kalifornien där vattenbristen (läs; torkan) blir allt mera besvärande och guvernören Jerry Brown, demokrat, gör vad han kan (ransonering i väntan på kommande avsaltning av havsvatten till höga kostnader) för att få folk att förstå att vattnet är en begränsad resurs.

I en annan solstat, Florida, är nonchalansen och cynismen långt större. Särskilt så bland republikanska politiker (med mycket få undantag). Och just där har Hillary Clintons två främsta republikanska motståndare – ex-guvernör Jeb Bush, Florida, och senator Marco Rubio, Florida – sin politiska bas. Men trots att USA – med allt fler återkommande extremväderförhållanden, stigande havsnivåer etcetera – redan år 2012 fick skadekostnader för naturkatastrofer på 780 miljarder kronor (näst mest i landets historia), och till exempel tre fjärdedelar av Floridas 18 miljoner invånare nu bor i kustnära områden som på lite sikt riskerar att dränkas att stigande havsvattennivåer (60 centimeter fram till 2060, säger en amerikansk klimatrapport), så är en vanlig väljar- och politikerreaktion antingen tystnad, eller möjligen att “då får jag väl flytta när det blir dags”.

Nästan hälften av Floridas 133 mil av sandstränder håller redan på att erodera bort. Och värdet av anläggningar och byggnader längs Floridas hotade kuster har ett uppskattat värde på 15 biljoner kr och de tre fjärdedelar av Floridas 18 miljoner arbetar tillsammans ihop fyra femtedelar av delstatens ekonomi.

Enbart dessa fakta ger en tydlig bild av klimatfrågans växande betydelse. Men bara ett ytterst fåtal, såsom stadsplaneraren Don Craig i det om kanske 20 år under vatten liggande Key West (närmare Havanna än Miami), och Phil Stoddard, borgmästare i South Miami (professor i biologi vid Florida International University i Miami) talar klartext. Stoddard förutspår – i takt med att havsnivån stiger med 30 centimeter (en fot) och återkommande orkaner – ett framtida ras på såväl befolkningstillväxten som fastighetspriserna (nu skyhöga). Enligt honom är det de unga som bäst har fattat budskapet medan deras föräldrar ännu inte har förstått att många, många inte kommer att kunna bo kvar där de nu råkar bo kustnära och lågt liggande ut mot Floridas strandlägen.

Jag tänker lite på allt det här (och på Don Craigs råd till unga i Key West att “flytta”) när jag på nätet närmare kollar banprofilen och sträckningen över alla broar och lågt liggande gator och bostadsområden som maratonlöparna i vår avverkade när de (också min maradebuterande dotter) gjorde sina dryga fyra mil i folkligt trevliga Miami Marathon. Hur ser det ut här om 20 år?

Visst är det något surrealistiskt över en klimatpåverkande utveckling som många förnekar, låtsas om inte finns eller berör dem (men säkert deras barn) och som – med få undantag i den mera lokala debatten – ännu spelar nära nog ingen märkbar roll alls (mest tydligt så bland republikanerna) i den uppseglande amerikanska president- och kongressvalsracet inför höstens partikonvent, kandidatkröningar och långa valrörelsecirkus inför avgörandet i november 2016.

Men visst vore det lite bättre då om Hillary Clinton (snarare än Jeb Bush, före detta guvernör, eller Marco Rubio, senator från Florida, och båda inte särdeles klimatmedvetna republikaner) efter valet i november 2016 skulle bli den som då flyttar in i Vita huset?

Robert Björkenwall

Frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bland annat riksdag och regeringskansli. Följer amerikanskt samhällsliv sedan många år.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons