Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommenterar enbart den urusla språkbehandlingen

/

Annons

Replik på "En skola i förändring".

Som unga gymnasieelever frågade vi en gång vår lärare i svenska vad som var viktigast när han betygsatte våra uppsatser. ”Är det innehållet eller är det språket?” Hans korta och lakoniska svar var: ”Det måste ju vara språket, eftersom det inte är något innehåll i era uppsatser.”

Den episoden faller mig osökt i tanken när jag ser att försteläraren Pål Christensson tolkar mina kommentarer vad gäller de femton skolledarnas inlägg som en längtan tillbaka till en tid då skolan fungerade bättre. Jag kommenterade i mitt inlägg enbart den högsta skolledningens urusla språkbehandling och hade gärna deltagit i en debatt om sakinnehållet om jag bara hade funnit något. Mot den bakgrunden, att jag endast haft synpunkter på den språkliga framställningen, är det imponerande att Pål Christensson kan tolka vad jag skrivit som att projektet ”Sveriges bästa skola” är en nyck från politiker när jag överhuvudtaget inte berört frågan.

Jag deltar gärna i en seriös debatt om hur man skall nå målet om Sveriges bästa skola, men den diskussionen kan aldrig bli meningsfull om man som Pål Christensson anser att ”vägen är allt, målet är ingenting”. Jag tror att de som fattat beslut om målen i Läroplanen skulle bli rätt förvånade om man får höra att en förstelärare i Sundsvall anser att målen i Läroplanen är ingenting, att de kan negligeras. Enligt min mening kan man inte, och får man inte, som lärare strunta i Läroplanens mål och jag vet att väl utbildade och kunniga lärare delar min uppfattning på denna punkt. Jag har fullt förtroende för att kompetenta lärare tillsammans med eleverna hittar den rätta vägen till målen och det utan pekpinnar från högt uppsatta skolledare.

Walter Rönmark

Läs också: "Beklämmande att läsa skolledarnas insändare".

Läs också: "Vi vill ha den bästa möjliga skolan till våra barn och elever".

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons