Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kommer billigt undan

Annons

Timrås kommunpolitiker stod inför ett val. Överta arenan för runt 25 miljoner – en fjärdedel av byggpriset – vilket skulle innebära att Timrå IK kan finnas kvar, eller inte göra det vilket innebär konkurs för klubben. Politikerna valde det senare alternativet. Valet är på ekonomiska grunder obegripligt. Kommunen kommer nu att få överta arenan efter en konkurs genom att köpa den från konkursboet.

15 miljoner, samma summa som man bjudit, är en rimlig uppskattning. Skillnaden är att hyresgästen inte kommer att finns kvar och att all verksamhet har upphört. TIK hade kunnat betala en hyra på minst 2,5 miljoner, vilket kommunen nu får räkna bort. Hade politikerna istället valt det första alternativet hade man väldigt snart tjänat in den investeringen.

Ett urval av tre direkta konsekvenser är att hockeygymnasiet läggs ner (tre miljoner), 50 arbetstillfällen försvinner och att Timråbo tappar 1,5 miljoner i hyresintäkter. Samtidigt läser jag om att Sundsvalls kommun investerar drygt 30 miljoner i Gärdehov. Investeringen motiveras med energibesparingar på 2,5 miljoner vilket gör att det är gynnsamt på sikt.

Timrås politiker har nyss avböjt att göra en billigare investering med mycket bättre utväxling. Timrå kommun har i jämförelse med andra kommuner haft en väldigt låg kostnad för den ishockeyanläggning som finns i kommunen, sannolikt lägst i landet för denna kategori. Andra kommuner har också köpt tillbaka sina anläggningar till ett rimligt pris när föreningsägandet inte har varit hållbart, men här väljer man att inte göra det.

Lars Källgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons