Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttnormen måste brytas

/

Annons

Musikfestivalen Way Out West går återigen före och är i år mjölkfri. Det är ett inspirerande exempel som skolor och kommuner borde ta efter.

Mjölkindustrin har dessvärre lyckats mycket bra med att förmedla sin ljusa bild av Bregottfabriken. Kor som betar i sommarsolen ses som en idyll och kosläppen på försommaren är populära tillställningar. Flertalet tror att mjölk och andra mejeriprodukter är livsnödvändiga. De lanseras som probiotika, som sportdryck och som botemedel mot benskörhet. I skolan har många fått lära sig att mjölk är livet. Nu är det dags att ifrågasätta dessa sanningar och på allvar börja reflektera över vad mjölk verkligen innebär för vår hälsa, för miljön och framförallt för de som måste producera den.

För varje dag som går blir mjölkpriset allt högre för korna. Deras kalvar tas ifrån dem direkt efter födseln och mjölken som var avsedd för kalven går istället till människor för att ha på smörgåsen, på tårtan eller på jordgubbarna. De tvingas ge bort all sin mjölk. Faktum är att få djurslag i Sverige utnyttjas lika brutalt som mjölkkorna.

Vi måste bryta köttnormen och istället skapa en vegonorm. Det kan vi göra genom att ta bort köttet, mjölken och osten från exempelvis skolor. Det finns ingen som helst anledning att dricka mjölk såvida man inte är en bebis eller en kalv. Släng ut komjölken och lyft in den nyttiga, goda och snälla havremjölken istället.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons