Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv staten på mer pengar

/
  • Sollefteå sjukhus.

Annons

”Något har gått sönder i Sverige”. Det var den bild Socialdemokraterna ville måla upp inför valet 2014. Rätt eller fel kan man diskutera, men jag tror få tolkade det som så att en lagning innebär att lägga ner akutsjukhus.

Problemen i Västernorrland känns tyvärr igen. I Västerbotten saknas 200 miljoner kronor, i Norrbotten närmare 300 miljoner och detsamma gäller Jämtland. En större region skulle inte lösa alla problem, men vore ett steg på vägen. Att politiker av diverse färger varit mer intresserade av att bevaka sina lokala revir än att se till hur vården bäst borde organiseras är skamligt.

Om resurserna inte räcker till lokalt måste våra politiker i stället förklara för sina partikamrater i Stockholm att den nuvarande ordningen måste ändras. Lägg ner landstingen och förstatliga den kvalificerade vården, eller protestera över att staten inte ger landstingen de nödvändiga resurserna.

Våra lokala politiker borde ha skrikit högt under sommaren om att staten måste tillföra mer resurser ifall de inte ska tvingas stänga akutsjukhus, inte smyga med en intern utredning för att undvika diskussion. Tvinga Löfven, Andersson och Wikström på svar hur vården ska kunna garanteras i hela landet om staten inte tillför landstingen mer resurser.

Kampen om resurserna borde inte stå mellan Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall, och protesterna mot neddragningarna borde inte vara lokala. Det är landstingspolitikerna som borde se till att hela länet kräver mer resurser från staten och det är landstingsråden som borde stå främst i demonstrationen för att bevara alla akutsjukhus. Faktum är att vi aldrig varit rikare än nu, frågan är bara hur resurserna ska fördelas.

Att lägga ner ett akutsjukhus i glesbygd bör inte få ske lättvindigt, att ångra beslutet och åter bygga upp kompetensen kommer bli i det närmaste omöjligt. Det tragikomiska är att det ändå kommer att delas ut pengar till olika regionala utvecklingsprojekt. Att ge bidrag till regional utveckling med ena handen och slå undan förutsättningarna för att människor ska kunna bo där med den andra är inte rimligt. Landstingspolitikerna borde åtminstone kräva att pengarna till regional utveckling i Västernorrland under en period får gå till att bevara akutsjukhuset i Sollefteå – en förutsättning för att inlandet ska kunna utvecklas.

Finns ingen annan lösning måste det ändå finnas en känsla hos politikerna om vad som är kärnverksamhet. Landstinget gav 2014 Scenkonst i Västernorrland bidrag på 36 miljoner kronor. Samma summa som man hoppas spara genom att lägga ner förlossning, barn- och kvinnovård vid Sollefteå Sjukhus. Länsmuseet kostade i sin tur 20 miljoner. Det borde i och för sig gå att behålla såväl kultursatsningar, museer och en anständig akutsjukvård även i inlandet men om man tvingas välja mellan dem borde valet vara enkelt.

Mikael Lindbäck, Umeå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons