Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigarkung och stadsgrundare

/

Annons

Som bekant står Gustav II Adolf staty i Göteborg på torget som fått hans namn. Men han står staty på flera orter än så och hans dödsdag 6 november 1632 celebreras på många håll. Vi äter gärna en bakelse med hans huvud avbildat i marsipan eller choklad. Men hur kom man på denna märkliga idé? Troligen var det i samband med statyns invigning 1854 som Bräutigams vid Östra Hamngatan/Kungsgatan följde den originella traditionen från Tyskland att skapa bakverk inför firandet av helgondagar. Den ursprungliga bakelsen var en sockerkaka varvad med citron- eller chokladgrädde och på toppen en kungasilhuett i rosa marsipan. Huvudet i marsipan är vanligast på Västkusten medan man i Stockholm väljer choklad. I Norrtälje gör man en bakelse med spunnet socker runt kungens huvud och detta ska symbolisera dimman vid Lützen.

Även om det kan kännas märkligt att celebrera denne krigarkung, så firas han här inte som sådan utan mer som stadsgrundare. "Här ska staden ligga" visar han på statyn i Göteborg, som skapades av Bengt Erland Fogelberg.

I Sundsvall står Gustav II Adolf staty på Stora torget. Statyn avtäcktes den 23 augusti 1911, på 290-årsdagen efter interimsprivilegiernas utfärdande, som kungen håller i sin vänstra hand. Sundsvallsfödde Harald Sörensen Ringi har skapat den och på bilden står den fortfarande kvar i hans ateljé i Tennispaviljongen i Stockholm. Harald avled bara 40 år gammal året därefter, Gustav II Adolf blev ett av hans sista verk. Fotografiet är signerat 1911.

Marianne Prohászka, syskonbarnbarn till Harald Sörensen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons