Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga löner och hög arbetsbelastning

/
  • Bättre lön, lägre arbetsbelastning och bättre schema. Så ser arbetsvillkoren ut för sjuksköterskor i Norge, skriver signaturen ”Landstingsanställd sjuksköterska som provat Norge”. (Personen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.)

Annons

Alla överbeläggningar, neddragna vårdplatser och inställda operationer skyller man på “sjuksköterskebristen”, allt för att vädja till den gamla sjuksköterskans kall och pliktkänsla att jobba lite mer ideellt.

Samtidigt som det är brist på sjuksköterskor som vill jobba med dåliga scheman, hög arbetsbelastning och låg lön så är det många (över 1 000) sjuksköterskor som väljer att åka till vårt grannland och arbeta, typ veckovis, till en bättre lön, lägre arbetsbelastning, schema som man styr lite över själv samt mycket uppskattning.

När ska vårt landsting inse att det är ny generation nu, att Florence-sjuksköterskan är död, att nu är sjuksköterskeyrket ett arbete och inte ett kall. Bristen är inte en brist, den löser man lätt med bättre lön, bättre schema och mindre arbetsbelastning. Som det är nu så spelar man bara på skuldkänslorna hos de som är kvar, så att de arbetar lite mer, för mindre, för att patienterna ska må bra. Ge enhetschefer möjlighet att skapa ett drägligt schema, bra löner och garanterade raster till personalen så löser man bristen.

Kanske dags att Vårdförbundet vaknade också och körde lite hårdare stil och inte bara arbetade/förhandlade med inställningen att det är ett kall och att man är Florence då man arbetar som sjuksköterska. Ta in konsulter från exempelvis metall/transport vid förhandlingarna som hjälp, så kanske det blir avtal som gynnar oss någon gång.

Landstingsanställd sjuksköterska som provat Norge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons