Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre åldersgräns för könsbyte - rätt väg

Annons

Nyligen föreslog en statlig utredare att åldersgränsen för när det går att göra ett juridiskt könsbyte ska sänkas. Det borde vara möjligt att redan från 12 år få sitt juridiska kön ändrat. Det är ett bra steg framåt som vi från Öppna Moderater välkomnar. Vi har länge drivit linjen att den strikta 18-årsgränsen som finns i dag är omodern.

Att byta juridiska kön är, vilket är viktigt att komma ihåg, inte samma sak som att medicinskt göra det. Juridiskt kön är vad det står i någons pass och på någons id-kort med mera. Förändrat juridiskt kön kan underlätta väsentligt för personer som har en annan könsidentitet. För den som är transperson kan en sådan förändring vara betydelsefull och ge en bekräftelse till den egna upplevda identiteten. Vi vet att transpersoner och särskilt unga är en utsatt grupp personer och det vore bra att ta steg framåt för att möta detta.

Utredarens förslag om att kunna ändra redan vid 12 år med vårdnadshavarens stöd är bra. Det är även viktigt att gränsen för när en medicinsk behandling kan påbörjas sänks åtminstone till 15 år och att det görs en individuell noggrann prövning av varje person som berörs innan behandlingen startar.

Från Öppna Moderater fortsätter vi jobba för att dessa förslag ska bli verklighet så att fler unga transpersoner kan få rätt stöd och hjälp.

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande

Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons