Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarutbildningarna viktiga för glesbygden

Annons

Öppet brev till Helene Hellemark Knutson och Gabriel Wikström.

Att ha tillgång till läkare och annan svårrekryterad personal är ett av de nordliga landstingen/regionernas största utmaningar. All verksamhet förutsätter tillgång till personal med rätt kompetens. Det är också en avgörande faktor för arbetsmiljön samt kvalitet och kontinuitet för patienterna, särskilt i de mest befolkningsmässigt glesa områdena.

Sedan 2011 bedrivs läkarutbildningen på Umeå Universitet i regionaliserad form. En mycket välkommen förändring som Alliansregeringen fullföljde efter initiativ och uppvaktningar av landstingen i norr.

Fyra kullars studenter har nu examinerats och det kan konstateras att, vid de studieorter dit utbildningen decentraliserats, har mellan 65 och 80 procent av studenterna valt att stanna för att göra sin AT-tjänstgöring.

Utbildningen bedrivs under termin 6-11 i regionaliserad form och har inneburit att eleverna erbjudits undervisning av hög kvalitet, då tillgången till kliniska utbildningsplatser varit större än vid tidigare utbildningsmodell. Ledningen för landstingen har med eftertryck uttalat att den regionaliserade utbildningen är ett viktigt verktyg för att klara läkarrekryteringen i framtiden. Med oro mottar vi signaler om att en av orterna där utbildning nu sker kan komma att läggas ner. Det får inte hända!  Därför frågar vi er, vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att förhindra en nedläggning, vilken skulle få förödande konsekvenser för läkartillgången i de fyra nordliga landstingen?

Anna-Stina Nordmark-Nilsson

Oppositionsråd (C), Norrbottens läns landsting

Ewa-May Karlsson

Gruppledare (C), Västerbottens läns landsting

Hans Hedlund

Oppositionsråd (C), Landstinget Västernorrland

Eva Hellstrand

Oppositionsråd (C), Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons