Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingskaos kräver förnyelse

/

Annons

Dagligen läser vi i insändare och tidningsartiklar om Landstinget Västernorrlands sönderfall.

Politiker som tidigare arbetat i professionen och då stått på barrikaderna i protest mot landstingets inkompetens när det gäller sjukvårdens organisation, tvingas nu i sin politikerroll att hota sina tidigare arbetskamrater med sparken. Landstingsledningen skjuter på budbärarna.

Bypolitik och revirtänkande håller på att knäcka både sjukvården och många anställda. Det ska mycket till av blod, svett och tårar innan en sådan engagerad personalgrupp som sjuksköterskor och undersköterskor tvingas att säga upp sig.

Landstinget är som organisation en kvarleva från en svunnen tid och har inte lyckats förnya sig, som all annan verksamhet i samhället. När problem uppstått har man alltid kunnat höja skatten.

En före detta landstingsdirektör, Monica Olin Wikman, berättade att hon aldrig upplevt en organisation som var så ogenomskinlig för medborgarna, så inåtvänd och så präglad av politisk inavel som landstinget. Vårt landsting är inte ensamma om missförhållandet.

Det står helt klart att företaget Hälsa och sjukvård i Västernorrland inte kan skötas av politiker. Tänk efter om cirka 80 politiker skulle fått styra ett storföretag, som till exempel SCA. Är det någon som tror att det företaget skulle finnas kvar på kartan?

Nu finns det bara två lösningar:

1. Staten tar hand om all kvalificerad sjukvård i Sverige. Man vinner då en samordning av olika specialiteter och kan bli mycket effektivare. Forskning och utveckling skulle också vinna mycket på detta.

All annan vård och omsorg övertas av kommunerna eller rättare de nya regionerna. Dessa måste beslutas av staten annars kommer bypolitiken och politikernas egenintressen att ta över. Kommunerna har trots allt utvecklats i sin uppgift och är nog i vart fall delvis inne på rätt väg.

Landstingen kan avvecklas.

2. Starta företaget AB Hälsa och Sjukvård i Västernorrland. Tillsätt en styrelse som inte har politisk majoritet. Det har vi testat i 100 år och vi ser nu resultatet som är på väg rakt åt skogen.

Hur är det möjligt att de privata vårdcentralerna, med samma villkor, både lämnar bra hälso- och sjukvård och även går med vinst? Kan det bero på att personalen är involverad och är med i utvecklingen av företagen?

Vissa partier i den nuvarande regeringen är på jakt för att ta över den vinsten.

Man kan bara konstatera att politiker inte ska styra eller driva verksamhet eller företag med skattebetalarnas pengar. Det finns alltför många hårresande exempel på detta.

Rolf Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons