Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets bilister gör skillnad

Annons

Regeringen och allianspartierna är överens om att trafikens klimatpåverkan måste minska. Partierna har delvis olika förslag om hur det ska åstadkommas och i det nuvarande politiska läget är det svårt att förutse vilka styrmedel som kommer att gälla. Men bilisterna i Västernorrland behöver inte vänta på att politikerna ska komma överens.

Bilister har många möjligheter att minska sin klimatpåverkan. Den som ska köpa ny bil kan välja en miljöbil med lägre utsläpp. Under de första sex månaderna 2014 var 12,0 procent av de nyregistrerade bilarna i Västernorrland miljöbilar, jämfört med rikssnittet på 15,9 procent.

Även den som inte köper en ny bil kan göra skillnad. Genom att antingen tanka förnybara drivmedel, om bilen är anpassad för det, eller fossila drivmedel med förnybara komponenter, kan klimatpåverkan från trafiken minska.

Men den allra viktigaste insatsen för att minska trafikens klimatpåverkan är den sparade litern. Bilarna i Västernorrland kördes i genomsnitt 1 182 mil, 9 mil mindre än året innan.

Som bilist kan man också minska bränsleförbrukningen med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt. För bilisterna i Västernorrland skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 328 kronor och 254 kilo koldioxid om året.

Vi kan inte blunda för att den absoluta merparten av de befintliga bilarna i Sverige körs på fossila drivmedel och att det troligen kommer att vara så under många år till.

Därför är det viktigt att drivmedelsföretagen får rätt förutsättningar och fortsätter att blanda in förnybara komponenter i sin bensin och diesel samt förbättrar och utvecklar effektivare drivmedel som kan ta bilen lite längre för varje tankad liter. Statoils miles diesel bio innehåller exempelvis upp till 30 procent förnybara komponenter, samtidigt som bilen kan köras cirka 2 procent längre på samma tank. Det minskar klimatpåverkan med drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel.

I Årets billän 2014 har Statoil rankat Sveriges län utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och diesel, samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har. Syftet med rankingen är att visa vad bilisterna själva kan påverka genom kloka val. Västernorrland hamnar på tjugonde plats bland Sveriges 21 län. Örnsköldsvik är bästa kommun i länet medan Ånge hamnar sist i rankingen bland länets kommuner.

Kommer privatpersoner, företag och kommuner i Västernorrland att gå i spetsen för att minska bilarnas klimatutsläpp under 2015?

Helena Fornstedt

direktör drivmedel, Statoil Fuel & Retail Sverige

Henrik Grenert

kvalitets- och Miljöchef, Statoil Fuel & Retail Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons