Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare bestraffar elever

/

Annons

Vi har i vårt land skolplikt. Det betyder att alla barn måste gå i skolan. Alla barn ska lära sig skriva, läsa, räkna etcetera. Man ska även vara rädda om varandra genom att vara snälla, omtänksamma, kunna samarbeta och respektera varandras olikheter. Barn är små vuxna som inte hunnit slipats till av livets törnar och omvärldens tyckande. Deras anpassning och utveckling är inte färdig. Det är nu det börjar. Det vet vi vuxna. Det är mycket som ska trilla på plats. Det är inte lätt för ungarna att alltid sitta still och vara tysta och koncentrerade under småskolans lektionstimmar. Allt detta känner småskolelärarna till. De är utbildade för att ta hand om våra barn på bästa sätt. Många lärare älskar sitt jobb och gör det mycket bra. Trots detta händer det i dagens skola och i årskurserna 1–3 att lärare mobbar och trakasserar elever. Hur kan jag påstå något sådant?

Vad kallar man annars det för när lärare i sin ambition gör dunderfelet att visa ut elever därför att barnet inte kunnat sitta still, kunnat koncentrera sig eller kunnat vara tyst under lektionen. Lärare anser sig bli störd i sin undervisning och visar sin makt genom att tala om inför hela klassen att detta barn har stört och får inte vara med längre. När detta upprepas flera gånger i veckan blir resultatet att dessa barn får ont i magen, får ont i huvudet och känner olust att gå till skolan. Detta kallas mobbning på en arbetsplats. Varför kallas det inte mobbing när lärare utsätter elever för detta om och om igen?

Det är lärarens uppgift att anpassa undervisningen till eleven. Det är inte småskoleeleven som ska anpassa sig till läraren. Barnen är inte utbildade pedagoger. Finns det även en risk att barnen tar med sig det här ut på skolgården eller fritiden. Självklart ja. Barn gör inte som vi säger utan som vi vuxna gör, så då blir det är ok att stöta bort/ut det här barnet.

Lärarens uppgift är att fånga barnens intresse, uppmärksamhet och engagemang inför lärandet, inte att trycka ned barnen och ta bort glädjen genom att ständigt få höra hur fel man gör. Att lyfta positiva saker stärker individen och är betydligt roligare för barnen att höra än att bara bli utpekad för fel i uppförandet och bli utvisad. Bestraffningar hör inte hemma för något man inte kan rå för. Ungar är inte färdiga vuxna, de lär så gott de kan i den takt som de klarar av och med varje individs förutsättningar.

Barn ska inte behöva gå till skolan med ont i magen för att de mobbas av läraren. Det är inte den skola som vi vill ha. En lärare som dessutom inte förstår att barnet utsätts för mobbning.

Åren i småskolan är en mycket viktig tid i barnens liv. Ska lärare ha rätt att visa ut en elev i årskurserna 1–3 som då missar sin undervisning och som inte alltid förstår och kan ta till sig av lärarens så kallade bestraffningsmetod?

Skolplikt är = Närvaro i undervisning

Utvisad från lektion = Utestängd från undervisning

Alice

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons