Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt båda könen göra allmän värnplikt

Annons

Återinför den allmänna värnplikten, för båda könen denna gång. De som av samvetsskäl inte vill göra vapentjänst bör få välja mellan katastroftjänst eller brandförsvar.

Alla svenskar lever idag i tron att vi aldrig hamnar i krig. Det är tack vare (på grund av) att ingen nu levande generation varit i krig.

En ny Sifo-undersökning visar att det finns starkt stöd (48 procent) för att återinföra allmän värnplikt.

De som är uppvuxna utan föräldrakontroll skulle bli tvungna att lära sig leva efter, och följa, våra sociala normer och avvikarna fostras av sin omgivning.

Att värnplikten innehöll ett visst mått av bestraffning ser jag inte som något fel. Regler som inte följs får konsekvenser även i det civila livet. De militära disciplinkraven blir ett slags potträning som många säkerligen har behov och nytta av senare i livet.

Att bädda en säng, passa tider, utföra ett uppdrag, att hålla ordning och reda är ju saker man får lära sig när man gör allmän värnplikt, om man inte kan detta redan. Inför allmän värnplikt för svensk ungdom som under tiden de är arbetslösa kan vidareutbilda sig i det som många ungdomar saknar i dag.

Det finns också arbetsmarknadspolitiska skäl att återinföra värnplikten.

När en hel årskull pojkar och flickor får göra lumpen försvinner de ur arbetslöshetsstatistiken. Allmän värnplikt innebär också att unga män och kvinnor tränas i att ta ansvar. Integrationen med ungdomar med invandrarbakgrund underlättas också. Det finns heller inget fel i att lära sig lyda order inför det kommande inträdet i arbetslivet.

Kurt Edstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons